Verkeer
Stuur appje
Zoek

Glasrijk Tubbergen 2024: innovatie, samenwerking, educatie en de St. Jorismis van Finkers

Tubbergen glasrijk glazen kas 1280x854
Beeld: Twente FM

Van spectaculaire glaskunst-installaties en internationale meesterwerken tot innovatieve samenwerkingen en educatieve projecten; ook de 28ste editie van Glasrijk Tubbergen biedt van 3 tot en met 6 oktober weer voor elk wat wils. Thema van het evenement dit jaar: ‘The power of glass’. Daarmee wil curator Myriam Knol de veelzijdigheid van glas als materiaal en de invloed die het heeft op zowel kunst als ons dagelijks leven tot uiting brengen.

“Glas heeft door de eeuwen heen een enorme invloed gehad op ons dagelijks leven, van praktische toepassingen tot prachtige kunstwerken”, aldus Myriam Knol. "Met dit thema wil ik niet alleen de schoonheid van het materiaal laten zien, maar ook de kracht van de mensen erachter, zoals kunstenaars, vrijwilligers en sponsoren.” Met dit alles belooft Glasrijk 2024 een editie te worden vol vernieuwing, samenwerking en educatie.

Innovatie en Duurzaamheid

Een nieuw en spannend onderdeel van Glasrijk 2024 is de samenwerking met Kringloopwinkel De Beurs en het project ‘Omgekeerd Bouwen’ van Kamphuis Sloopwerken. Deze samenwerking heeft geleid tot een extra attractiepunt aan de Galvanistraat, waar het thema duurzaamheid op innovatieve wijze wordt belicht. Bezoekers kunnen hier kennismaken met kunstinstallaties die de kracht van hergebruik en circulaire economie illustreren. Donderdagmiddag 3 oktober is er een boeiende lezing over de veelzijdigheid van glas in kunst en architectuur. Han de Kluijver (architect en kunstenaar), Ruud van der Koelen (voorzitter Architectuurcentrum Twente) en Marcel Kamphuis (Omgekeerd Bouwen) bieden elk een unieke perspectief op hoe glas de architectuur en kunst beïnvloedt.

icon_main_info_white_glyph

St. Jorismis van Finkers

Traditiegetrouw verzorgt het Sint Pancratius Basiliekkoor een ‘Glasrijk Concert’ in de H. Pancratius Basiliek in Tubbergen. Ditmaal is dat de Missa Sancti Georgii (ofwel St. Jorismis) van Herman Finkers. De Beuningse cabaretier componeerde deze Latijnse mis ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening op 15 juni 1990 in de Georgius-kerk in Almelo. Later schreef Finkers er ook een credo bij. Vorig jaar werd deze complete versie uitgebracht op CD met medewerking van Cappella Amsterdam en Holland Baroque, een unieke uitvoering die te beluisteren is op Spotify.

De uitvoering vindt op 5 oktober om 19.30 uur plaats in de Pancratius Basiliek in Tubbergen. De Basiliek is open vanaf 19.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop €15,- en bij de ingang van de kerk €17,50 per persoon. Reserveren kan door een mail te sturen naar [email protected] en geld over te maken op rekeningnummer: NL30RABO0151414769 t.n.v. Sint Pancratius Basiliekkoor Tubbergen o.v.v. kaartjes Glasrijk Concert.

Educatief programma

Omdat educatie hoog in het vaandel staat van bestuur en curator, biedt Glasrijk naast exposities en kunstinstallaties ook een speciaal educatief programma voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Dit programma, waar 256 leerlingen van acht basisscholen uit de gemeente Tubbergen aan deelnemen, biedt kinderen de kans om op een interactieve en praktische manier aan de slag te gaan met glaskunst. De leerlingen verwerken glaselementen tot grotere kunstwerken, zowel individueel als in groepsverband, met begeleiding van kunstenaars en lokale bedrijven.

Nanning en Nicolas

Vanzelfsprekend is er dit jaar ook weer werk te zien van gerenommeerde glaskunstenaars. Een van de hoogtepunten belooft de overzichtstentoonstelling ‘Bewogen verstilling’ van Barbara Nanning te worden. Met haar technische driedimensionale sculpturen, waarin ze traditie en innovatie samen brengt, behoort Nanning jaren tot de voorhoede van de nationale en internationale glaskunst. Vorig jaar werd ze verkozen tot kunstenaar van het jaar. Naast Barbara Nanning zal Diego Semprun Nicolas, telg uit het beroemde glazeniersgeslacht Nicolas, enkele nieuwe glasramen presenteren die nog niet eerder in Tubbergen zijn tentoongesteld.



Jong talent in de schijnwerpers

Voor het eerst maakt de voorronde van de Bernardine de Neeveprijs - de belangrijkste prijs voor jonge glaskunstenaars in Nederland - deel uit van Glasrijk. De prijs die eens in de drie jaar wordt toegekend, biedt opkomende kunstenaars een platform om hun werk te tonen en hun creatieve potentieel te ontwikkelen. Bezoekers krijgen in Tubbergen de kans om deze nieuwe generatie glaskunstenaars te ontdekken en hun werk van dichtbij te bewonderen. De Bernardine de Neeve-prijs van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG) wordt In het voorjaar van 2025 voor de tiende keer uitgereikt.

Gedecoreerd vlakglas

De ‘oogst’ van een oproep in de Twentsche Courant Tubantia vorig jaar om glazen reclame-uitingen vanaf 1930 in te zenden, zal ook te zien zijn. Tijdens Glasrijk zal Hélene Besançon, curator van het Nationaal Glasmuseum te Leerdam, de meest belangwekkende inzending uitkiezen. Tevens heeft zij het mogelijk gemaakt dat een belangrijk stuk gedecoreerd vlakglas, in 1949 ontworpen door de grootste Nederlandse glasontwerper A.D. Copier, in Tubbergen wordt geëxposeerd. Zondagmiddag 6 oktober om 15.00 u. worden enkele stukken vlakglas geveild.

Audiofragment
Glasrijk 2024 in Tubbergen begonnen | Myriam Knol
"Glasrijk 2024 biedt een prachtige expositie van glaswerken en belooft een inspirerende ervaring te worden."

Glasrijk Tubbergen is van 3 tot en met 6 gratis toegankelijk. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om het voortbestaan van het evenement te waarborgen.



Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.