Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschedeërs met angst en dwang kunnen terecht bij lotgenotengroep: ‘Ik dacht dat ik de enige was’

1 op de 9 personen in Nederland heeft last van angst- en dwang. Dat stelt de Angst, Dwang en Fobie-stichting. En omdat het praten met anderen die hetzelfde ervaren helpt, brengt die zogeheten ADF-stichting lotgenoten bij elkaar onder leiding van getrainde ervaringsdeskundigen. In Enschede start binnenkort zo’n groep.

De ADF-stichting (Angst, Dwang en Fobie Stichting) helpt al ruim 50 jaar mensen met angst- en dwangklachten, door ondersteuning te bieden en ervaringen te delen. Doel van de organisatie is om het onnodig lijden als gevolg van schaamte en taboe te verminderen. Door het hele land organiseert de stichting lotgenotencontact; van wandelingen tot groepen, maar ook online. Wanneer de lotgenotengroep in Enschede start lees je onderaan het artikel.

(Niet) functioneren

Angst of dwang is op zichzelf geen stoornis, zegt Ellemieke Hemmers van stichting ADF in 1Twente Vandaag. "Het wordt een stoornis als het je leven zodanig verstoort, bijvoorbeeld wanneer je 2 tot 5 uur per dag schoonmaakt." Ook het niet (meer) kunnen functioneren in sociale situaties , zoals bij pleinvrees of sociale angst, is een belangrijk kenmerk.

“Een lotgenotengroep had mij echt kunnen helpen”

De ontwikkeling van een angst- of dwangstoornis wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. "Het kan erfelijk zijn, zoals in mijn familie waar psychische klachten voorkomen. Trauma's of ingrijpende gebeurtenissen kunnen ook bijdragen, en daarnaast speelt je persoonlijkheid een belangrijke rol."

Van jongs af aan

Hemmers is ervaringsdeskundige. “In mijn jeugd was ik bang om ziek te worden. Ik had een bovenmatige angst voor HIV. Het was in die tijd ook veel in het nieuws. En doordat het in het nieuws was, dacht ik automatisch dat ik het had.”

Het bleef niet alleen bij angst voor HIV. “Als mijn moeder vlees ging bakken en er lag wat bloed op het bord, dan werd ik helemaal panisch. Toen dacht ik wel: hier is meer aan de hand dan een ‘klein’ beetje angst om ziek te worden.”

Van slachtoffer tot hulpverlener

Hemmers heeft later in haar leven een gewelddadige verkrachting meegemaakt. Door dat trauma kreeg ze PTSS. “Door de combinatie van de angst voor HIV en het trauma van de verkrachting, kwam ik uiteindelijk in therapie terecht. Inmiddels ben ik hersteld, maar het is echt een hele zware periode in mijn leven geweest.”

“Het kan zwaar zijn om een familielid te zien lijden”

Dat herstel heeft lang geduurd, al is Hemmers er nog altijd mee bezig. “Op het moment dat het gebeurde voelde ik me slachtoffer. Daarna heb ik een periode gehad van ‘overleven’ en uiteindelijk had ik het gevoel dat ik weer ging leven.” Dat laatste kwam vooral omdat ze een opleiding tot hulpverlener ging volgen. “Op die manier kan ik iets doen met de ervaring die ik heb meegemaakt.”

Lotgenotengroep

Bij stichting ADF werken ruim honderd ervaringsdeskundigen, die allemaal zijn getraind om anderen te helpen met hun angsten. Dat lotgenotencontact is erg belangrijk. "In therapie werk je aan herstel, maar in een lotgenotengroep kun je gewoon je verhaal delen. Soms durf je dingen daar eerder te zeggen dan bij je therapeut." Toen Hemmers op het toppunt van haar angst zat, dacht ze de enige te zijn. "Een lotgenotengroep had me echt kunnen helpen."

icon_main_info_white_glyph

Nieuwe lotgenotengroep

In het najaar begint de nieuwe lotgenotengroep in Enschede. Er worden in totaal vijf bijeenkomsten gehouden.


Op 2 oktober is de eerste: een open avond in wijkcentrum De Magneet, Hertmebrink 1.
Informatie en aanmelden kan via adfstichting.nl/lotgenotencontact.


Voor wie de drempel nog niets te hoog vindt, kan bellen met de telefonische hulpdienst van ADF. Maandag tot en met vrijdag, van 09.00 tot 13.30 uur: 0343753009.

De stichting biedt, naast angst- en dwanggroepen, ook een supportgroep voor naasten. "Het kan zwaar zijn om een familielid te zien lijden, daarom is het belangrijk te leren hoe je hier als naaste mee om kunt gaan." Of er een gouden tip is voor het omgaan met mensen die klachten ervaren? "Het belangrijkste is om geduld te hebben. Neem de tijd om te bedenken of je meegaat in de angst, of dat je op een andere manier kunt reageren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.