Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Moestuintjes Sportlaan Driene in Hengelo moeten wijken, maar sommige tuinders hebben nog geen alternatief

  • Moestuin sportlaan driene 1twente
    De volkstuintjes naast het Schrijverspad in de Hengelose wijk Groot-Driene moeten wijken voor de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg naar de Mariakerk.
    Beeld: 1Twente
  • Pepers sportlaan driene moestuin 1twente
    De volkstuintjes naast het Schrijverspad in de Hengelose wijk Groot-Driene moeten wijken voor de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg naar de Mariakerk.
    Beeld: 1Twente

De volkstuintjes naast het Schrijverspad in de Hengelose wijk Groot-Driene moeten wijken voor de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg naar de Mariakerk. De eigenaren moeten hun tuintje voor het einde van de maand hebben opgeruimd, maar sommige tuinders hebben nog geen alternatieve plek gekregen. En het gekke is: een aantal tuintjes ligt niet eens op het tracé van de geplande toegangsweg. CDA-raadslid Nuri Akfidan heeft het college om opheldering gevraagd over de communicatie richting de moestuinders.

In december 2023 kregen de moestuinhouders een brief van de gemeente Hengelo met de mededeling dat hun moestuintje per november 2024 ophoudt te bestaan. Het gebied rondom Sportlaan Driene gaat op de schop: er komen woningen en de metaalschool SMEOT gaat uitbreiden, waardoor de huidige weg richting de Mariakerk verdwijnt. Via de nog aan te leggen rotonde gaat de nieuwe aansluiting naar die kerk via het Schrijverspad.

“Waarom moeten deze tuinen nu al weg? Er wordt daar helemaal niet gebouwd.”

Sportlaan Driene wordt omgetoverd tot een groene woonwijk en krijgt de naam Campus Driene. Er komen volgens de plannen zo'n driehonderd woningen. Het gebied wordt ontwikkeld door projectontwikkelaar Leyten/Trebbe en de gemeente Hengelo. Eerder werden er al tijdelijke containerwoningen geplaatst. De gemeente Hengelo heeft 1 miljoen euro subsidie ontvangen van het Rijk om de wijk te bouwen. Voor de volkstuintjes is geen ruimte meer. De moestuiniers moeten uitwijken naar bijvoorbeeld het moestuintjescomplex achter het tankstation aan de Zwavertsweg.

'Waarom nu al weg?'

Vanwege de aanleg van de nieuwe weg moeten volgens de gemeente de moestuinen verdwijnen, maar ook de tuinen voorbij de beoogde afslag moeten nu al weg. “Mijn tuin ligt parallel aan het schoolplein en dus voorbij de geplande weg. Waarom moeten deze tuinen nu al weg? Er wordt daar helemaal niets gebouwd”, vraagt Johan* zich af.

Hieronder: De foto geeft de huidige situatie aan, de kaart toont de plannen:

De moestuin is al lang in de familie van Johan en is van grote emotionele waarde voor de Hengeloër. Zijn vader heeft de tuin ruim twintig jaar onderhouden, tot hij in 2014 overleed. “Eerst had ik helemaal niets met tuinieren. Toen mijn vader overleed, heb ik besloten om hem te eren door het seizoen af te maken. Toen raakte ik verknocht aan het hebben van een moestuin."

Rust

Volgens Johan geeft de tuin hem rust en is het 'prachtig om zelf groenten te verbouwen in de tuin waar mijn vader al die jaren veel tijd in heeft gestoken': "De groenten zijn allemaal biologisch. De tomaten smaken wel honderd keer beter dan die uit de supermarkt. Het is prachtig om de Schepping zo te zien." Veel van de tuinders die gebruik maken van de tuin zijn vaste bezoekers van de naastgelegen Mariakerk.

Belangrijke functie

Raadslid Nuri Akfidan heeft het College van B en W inmiddels om uitleg gevraagd. Hij wil het belang van dit soort voorzieningen graag benadrukken: “Moestuinen hebben een belangrijke sociale, ecologische en gezondheidbevorderende functie. Veel inwoners gebruiken deze moestuinen niet alleen voor het verbouwen van voedsel, maar ook om samen te komen.”

'Geen communicatie'

Wat tuinier Johan het meeste steekt is dat gemeente niet om de tafel is gegaan met de tuinders. “Er is één keer iemand langs geweest met de vraag of we een vervangend tuintje wilden en dat we dan op een wachtlijst gezet konden worden. Ze nemen maar zo besluiten zonder dit te overleggen. Ze hebben gewoon lak aan de gewone burger.”

'Niks overlegd'

De gemeenteraad ging in september 2021 akkoord met de plannen voor de ontwikkeling van het gebied. In die periode daarna konden mensen formeel bezwaar indienen, maar Johan hekelt het feit dat zij niet op de hoogte zijn gesteld en het alleen formeel via een brief hebben vernomen: “Je hoort wel links en rechts over plannen, wij komen ook niet van een andere planeet, maar ze hebben gewoon helemaal niks met ons overlegd.”

“De moestuinen zijn ruim op tijd opgezegd, in de brief staat wat er wordt verwacht en wat het verdere proces is.”

De gemeente Hengelo laat in een reactie weten dat de tuintjes inderdaad worden opgeheven en dat dit ook geldt voor de tuintjes die dus voorbij de weg liggen. Volgens de gemeente wordt het gebied rond deze tuintjes gebruikt om een deel van de ontsluitingsweg te realiseren en voor het maken van een wadi, waar overtollig regenwater wordt opgevangen. Op welk termijn de weg wordt aangelegd, is niet bekend.

Communicatie

Het stadsbestuur zegt dat er in de brief stond dat tuinders zich konden aanmelden om op de wachtlijst te komen voor een nieuw tuintje. “Inmiddels hebben een aantal tuinders al een nieuwe moestuin toegewezen gekregen. Daarnaast hebben meerdere tuinders aangegeven te willen stoppen gezien hun leeftijd. Van een aantal tuinders is geen enkele reactie ontvangen”, zegt de woordvoerder.

De gemeente vindt dat de communicatie prima is verlopen: “De moestuinen zijn ruim op tijd opgezegd, in de brief staat wat er wordt verwacht en wat het verdere proces is. Er kan contact op worden genomen voor een alternatieve locatie.”

*Johan wil niet met z'n achternaam in de media. De naam is wel bekend bij de redactie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.