Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Voor verslaafden die niet kunnen afkicken, is er nu een 'wet house' in Hengelo: 'Goed voor hen en voor de maatschappij'

Wie denkt dat Tactus Verslavingszorg probeert om elke cliënt van de verdovende middelen af te krijgen, heeft het mis. Er zijn nu eenmaal mensen voor wie dat een gepasseerd station is. Voor hen zijn er zogeheten 'wet houses', ofwel 'natte locaties'. Enschede heeft ze al jaren, sinds enkele weken is er in Hengelo ook zo'n wet house gevestigd. "Gelukkig maar. De wachtlijst werd langer en langer", aldus de wethouder bij de opening op 17 oktober.


Tactus heeft grofweg drie taken: de zorginstelling doet aan preventie, probeert verslaafden van hun verslaving af te helpen en helpt mensen die niet kunnen of willen afkicken zo goed mogelijk te begeleiden. Dat laatste kan sinds 3 weken in Hengelo in gebouw De Sluis. In het pand tegenover ziekenhuis ZGT wonen mensen die ervoor kiezen om verslaafd te blijven. "Dat is goed voor hen én voor de maatschappij", aldus Anique Nijland.

“Vijftien jaar geleden is Tactus hiermee begonnen na een vraag vanuit het gemeentebestuur van Enschede. Ze hoopten daarmee dakloosheid en criminaliteit op straat te verminderen”

Zij is senior woonbegeleider en werkt al jaren op zo'n locatie aan de Hengelosestraat in Enschede. "Vijftien jaar geleden is Tactus hiermee begonnen na een vraag vanuit het gemeentebestuur. Ze hoopten daarmee dakloosheid en criminaliteit op straat te verminderen." Dat sorteerde dermate veel effect dat er nu drie van zulke zogeheten 'wet houses', oftewel 'natte locaties' in Enschede zijn. Daar wonen in totaal zo'n zeventig mensen met de nodige begeleiding.

241018 tactus hengelo
Lees ook
Hengeloërs met verslavingsproblemen kunnen eindelijk in hun eigen stad geholpen worden

"Ons doel is om de situatie van die mensen stabiel te houden, nooit om ze te laten afkicken. Voor hen is dat station gepasseerd", legt Nijland uit. "Hun wereldje is vaak heel klein en ze hebben te lang alleen maar andere verslaafden om zich heen gehad. Dat ze ervoor kiezen om bij ons te komen wonen, geeft aan dat ze wél willen meedraaien in de maatschappij, maar hun gebruik kunnen ze niet opgeven. Daarvoor hebben ze te veel meegemaakt."

'Niet minder, wel stabieler'

Door ze onderdak te bieden op zo'n specifieke locatie en ze dagbesteding aan te bieden, krijgen ze weer een ritme in de dag. "Daarmee wordt hun gebruik niet minder, maar wel stabieler."

icon_main_info_white_glyph

Polikliniek

Naast de 24 kamers tellende opvang zit er in het nieuwe gebouw ook een polikliniek, met een eigen ingang. Hier werken medewerkers van Tactus aan onder meer preventie. Daarnaast is er daar een ruim aanbod voor kinderen van ouders met een verslavingsprobleem (KVO). Deze medewerkers werkten voorheen vanuit een pand aan de Helene Mercierweg, ook op het Gezondheidspark Hengelo. Een van hen is Kris van Mourik: "We hebben goed nagedacht over het combineren van dit wet house en de polikliniek. Je brengt namelijk verslaafden die altijd zullen blijven gebruiken mogelijk in contact met mensen die nog niet of niet lang verslaafd zijn." Doorslag gaf de kennis die de medewerkers van beide afdelingen op deze manier kunnen opdoen. "In wet houses worden vooral mensen geholpen die verslaafd zijn aan klassieke drugs als cocaïne, heroïne en alcohol. In de poli weten we veel van designer drugs en de effecten daarvan."

Tactus is de enige instelling in de regio die deze doelgroep op deze manier helpt, vertelt Nijland: "Wij hebben de kennis en de expertise. Wel werken we veel samen met andere ggz-instellingen als Mediant, Dimence, RIBW en Leger des Heils. Vaak krijgen we mensen via hen doorgestuurd. Een deel van onze bewoners woonde voorheen op een locatie in Enschede, maar wilde dolgraag terug naar Hengelo, nu die kans zich voordoet."

Wachtlijst

Bij de opening 3 weken geleden waren de 24 kamers zo goed als gevuld. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat er een fikse wachtlijst is voor deze vorm van zorg in Twente. Inmiddels heeft een aantal mensen, om verschillende redenen, alsnog afgezegd: "Maar we voeren nu gesprekken met anderen op de wachtlijst, dus ik verwacht dat binnenkort alle 24 kamers alsnog gevuld zijn."

“Een verslaving begint altijd ergens. Een recreatief pilletje kan óók gevaarlijk zijn.”

Vier van de 24 kamers zijn speciaal voor mindervaliden. Voor die doelgroep was er in Twente nog niks passends, hoewel ze in Enschede wel mindervaliden opvangen: "Dat doen we op de begane grond aan de Hengelosestraat. Daar hebben we de omstandigheden zo gecreëerd, dat het lukt, maar in Hengelo is daar bij de bouw al rekening mee gehouden. Dat is echt prachtig geworden."

icon_main_info_white_glyph

Gemak

Waar het vroeger vrij ingewikkeld was om aan bepaalde soorten drugs te komen, is dat tegenwoordig een stuk makkelijker, vertelt Kris van Mourik: "Via platforms als Telegram kun je van alles bestellen en thuis laten bezorgen." Hij bestrijdt dat af en toe een recreatief pilletje geen probleem hoeft te zijn: "Een verslaving begint altijd ergens. Een recreatief pilletje kan óók gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat we dat vertellen tegen jongeren die wel eens een pilletje nemen voor de lol of die dat overwegen"

De bewoners van De Sluis zijn tussen de 30 en 70 jaar oud, vertelt Nijland: "In principe zijn we er voor iedereen van 18 jaar en ouder, maar twintigers zie je over het algemeen niet in een wet house. Reden: zij hebben nog het perspectief van afkicken. Na je dertigste kan dat al een stuk lastiger zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.