Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twents warmtenet in de ijskast: Rijk trekt 17 miljoen euro subsidie in

Stadsverwarming warmtenet pixabay
Beeld: Pixabay

De planvorming voor het Regionaal Warmtenet Twente (RWT) duurt te lang. En daarom heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een eerder toegezegde subsidie van 17 miljoen euro weer ingetrokken. De uitvoering van het warmtenet tussen Enschede, Hengelo en Borne loopt daarmee flinke averij op. Maar uitvoerders Twence en Cogas geven de moed naar eigen zeggen niet op.

In september 2023 werd de miljoenenbijdrage vanuit de Warmtenet Investeringssubsidie (WIS) toegekend. Die subsidie is nodig om de aanleg van zo'n warmtenet mogelijk te maken. Het idee was om met de 17 miljoen een eerste stap in het regionale warmtenet te kunnen zetten in de Hengelose buurt De Nijverheid.

Wet collectieve warmte

Zover is het nooit gekomen. 'Het Regionaal Warmtenet nam meer tijd in beslag dan we in eerste instantie hadden voorzien', laat Twence in een schriftelijke mededeling weten. 'Zo heeft ook het uitblijven van landelijke wetgeving voor vertraging gezorgd.'

Daarmee doelt het afval- en energiebedrijf op de Wet collectieve warmte. Die wet regelt onder meer dat warmtebedrijven, zoals stadsverwarming, voortaan voor meer dan de helft in handen moeten zijn van lokale overheden, maar ook onder welke voorwaarden dat dient te gebeuren. Het wetsvoorstel moet nog in de Tweede Kamer worden behandeld.

100.000 huishoudens

De nieuwe wet is essentieel in de uitrol van het warmtenet in Twente, dat als alternatief wordt gezien voor aardgas. Uiteindelijk zou er via afvalenergiecentrale van Twence genoeg warmte voor 100.000 huishoudens in Enschede, Hengelo en Borne beschikbaar moeten komen.

“We betreuren dit uiteraard, maar hebben begrip voor de onderbouwing vanuit de Rijksoverheid”

Probleem: alleen in Enschede ligt nu een warmtenet voor woningen, goed voor de warmte voor een kleine 10.000 huishoudens. Het aanleggen van de ondergrondse buizen is een kostbare investering en daarom is het van belang om te weten op welke voorwaarden dit moet gebeuren.

Uitstel niet mogelijk

Afgelopen zomer hebben uitvoerders Twence en Cogas een verzoek ingediend om de realisatietermijn te verlengen tot eind 2025. In de subsidievoorwaarden staat echter dat er binnen één jaar na toekenning groen licht moet zijn gegeven op de betreffende investering.

De RVO heeft volgens Twence laten weten 'dat uitstel niet mogelijk is, waarmee de toegekende WIS-subsidie komt te vervallen. We betreuren dit uiteraard, maar hebben begrip voor de onderbouwing vanuit de Rijksoverheid.' Ook de provincie heeft een subsidie van 2,5 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld, maar het is niet bekend of die ook wordt ingetrokken.

Planvorming gaat door

Het wegvallen van de subsidie betekent niet dat Twence en Cogas de handdoek in de ring gooien. Het vormen van plannen voor het Regionaal Warmtenet Twente gaat gewoon door. Harde toezeggingen over de planning en realisatie kunnen nu alleen niet worden gedaan. De verwachting is dat de nieuwe warmtewet op 1 januari 2026 ingaat.

230509 Leender Tamboer Twence buizen warmtenet STILL 1 TWENTE
Lees ook
Twence en Cogas ontvangen 17 miljoen euro voor aanleg Regionaal Warmtenet Twente

Met oog op die nieuwe wet, mogen de gemeenteraden van Enschede, Hengelo en Borne binnenkort iets vinden van de oprichting van een Regionaal Warmtebedrijf Twente. Twence en Cogas worden daarin gezien als belangrijke partners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.