Verkeer
Stuur appje
Zoek

Inclusiefestival in Losser in het teken van elkaar ontmoeten: ‘We willen er een feestje van maken’

Inclusiewerkgroep
Inclusiewerkgroep Losser
Beeld: Gemeente Losser

De aftrap met muziek van Rintintin, een culturele hapjesmarkt, workshops over autisme en visuele beperkingen, de nieuwste hulpmiddelen voor zelfredzaamheid, een theatervoorstelling over laaggeletterdheid: het Inclusiefestival in de gemeente Losser richt zich op elkaar ontmoeten en bewustwording. Het festival start 21 november en duurt tot en met 26 november.

“Wij vinden het in Losser heel erg belangrijk dat iedereen mee kan doen. Dat iedereen gelijke kansen krijgt en dat niemand wordt buitengesloten. Daarvoor hebben we samen met onze inwoners, vooral met ervaringsdeskundigen, een inclusieagenda en een uitvoeringsplan opgesteld. Duidelijk werd dat bewustwording een van de belangrijkste dingen is om elkaar beter te leren kennen en om elkaar te accepteren”, aldus wethouder Marian Oostenbroek in de ochtendshow van Twente FM.

Audiofragment
Inclusiefestival in Losser: Een week vol activiteiten voor iedereen | Marian Oosterbroek
Muziek, cultuur, inspirerende workshops en een theatervoorstelling: van 21 tot en met 25 november staat de gemeente Losser in het teken van het Inclusiefestival

Ervaringsdeskundigen

De gemeente ging samen met die ervaringsdeskundigen en Fundament aan de slag. "Er is een mooi programma gemaakt, met voor iedereen wat wils.”
Het festival is vooral gericht op elkaar ontmoeten, benadrukt de wethouder. “Dat mensen zich bewust worden wat het betekent dat je in een rolstoel zit. Of dat je autistisch bent en niemand ziet dat terwijl je toch je beperkingen hebt in het dagelijks leven.”

“Als we van elkaar weten wat de ervaringen van deze mensen zijn, krijgen we meer begrip voor elkaar.”

Rekening houden met

“Als we van elkaar weten wat de ervaringen van deze mensen zijn, krijgen we meer begrip voor elkaar. Dan weet je waarom iemand zo doet en kun je er rekening mee houden”, meent Oostenbroek. “Dat geldt niet alleen voor de inwoners van het dorp, maar ook voor de gemeente. Wat kunnen we anders doen als we weten hoe het bijvoorbeeld is om in een rolstoel te zitten, autistisch te zijn, een andere achtergrond te hebben, om op iemand te vallen van hetzelfde geslacht. Een rijtje dat we zo aan kunnen vullen.”

Ontmoeting

Het festival gaat erom om mensen bij elkaar te brengen, stelt Oostenbroek. “De mensen van de inclusiewerkgroep zijn er tijdens het festival. Daarmee kun je in gesprek, die kun je vragen stellen. Je kunt je inleven in die ander, en zo meer begrip krijgen voor elkaar. Die ontmoeting staat centraal.”

Laagdrempelig

Het Inclusiefestival is laagdrempelig. De aftrap is op 21 november in ’t Lossers hoes. Om 14.30 uur begint de middag met een kop koffie, huisgemaakte cake van Aveleijn en muziek van de band Rintintin.

“Het is een kans om nieuwe inzichten te krijgen.”

Hapjesmarkt, workshops

“We hebben de culturele hapjesmarkt, er zijn workshops. Wat ik zelf heel interessant vind is het verhaal van iemand die autistisch is, en het belevingscircuit, zodat je zelf kunt ervaren wat het betekent om met autisme door het leven te gaan.”
Het festival sluit op 26 november af met een theatervoorstelling over laaggeletterdheid, ’s middags, in Overdinkel.

Marieke Olde Heuvel uit Losser, lid van de Inclusiewerkgroep, nodigt iedereen uit om naar het Inclusiefestival te komen. "Tijdens het festival zijn er veel laagdrempelige activiteiten, met voor iedereen wel iets. Het is een kans om nieuwe inzichten te krijgen en je in een ander te verplaatsen. Verschillen zijn goed, zo leren we juist van elkaar! Iedereen is van meerwaarde voor de maatschappij en iedereen hoort erbij”, aldus Olde Heuvel.

Oostenbroek: “We willen er echt een feestje van maken. Elkaar ontmoeten, wie je ook bent, wat je ook bent, hoe je ook bent. Het moet ook gewoon gezellig zijn.”

icon_main_info_white_glyph

Inclusiefestival Losser

Het hele programma en de vervoersmogelijkheden naar de diverse activiteiten zijn te lezen op www.fundamentlosser.nl/agenda
Aanmelden voor de workshops op 25 november en voor de theatervoorstelling Laaggeletterdheid op 26 november kan via [email protected] of bel 053-5369400. Naar dit nummer kan ook gebeld worden om vervoersmogelijkheden. Alle activiteiten zijn gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.