Verkeer
Stuur appje
Zoek

Elfde van de Elfde in Oldenzaal: Van 10.45 tot 20.30 uur feest op straat en in kroegen

Twentse Elfde van de Elfde Bachusplein
Beeld: Elfde van de Elfde

De Boeskoolstad is er klaar voor; de feestelijke aftrap van het carnavalsseizoen op de ‘elfde van de elfde’ (11 november) in Oldenzaal. Grote vraag is of de Twentse carnavalisten dat ook zijn. Na het doorslaande succes van de eerste ‘Twentse Elfde van de Elfde’ met zo’n 3500 bezoekers, zal nu moeten blijken of het carnaval in Twente echt een traditie rijker is. De festiviteiten vinden immers plaats op een maandag; een gewone werkdag. De organisatoren hebben er alle vertrouwen in dat zo’n 1500 tot 2000 mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om een dagje vrij te nemen.

Hugo Segerink - zelf ondernemer - zegt heel goed te begrijpen dat niet alle bedrijven hun personeel zomaar een dag vrij kunnen geven. Met de helft van het aantal bezoekers van vorig jaar zou hij ook al erg blij zijn. “Zoiets moet ook groeien, natuurlijk. In Den Bosch zijn ze 10 jaar geleden begonnen met 5000 mensen en daar lopen nu 40.000 mensen rond. Zoveel hoeven wij niet. Maar het zou toch wel leuk zijn als de Elfde van de Elfde in Oldenzaal uitgroeit tot een vast onderdeel van het Twentse carnaval.”

Bomvol programma

Omdat de Elfde van de Elfde nu op een maandag valt en er minder carnavalisten worden verwacht, heeft de organisatie gekozen voor een wat compactere opzet. Zo is het festijn is verplaatst van de stadstuin bij de Bombazijn naar de Marktstraat. Op twee podia wordt daar volgens Hugo Segerink vanaf 11.11 u. een ‘bomvol programma’ geboden met live-artiesten, bands en kapellen. Net als vorig jaar is het Leedkesfestival (de jaarlijkse ‘strijd’ om het beste carnavalslied van de Boeskoolstad) ook weer onderdeel van het programma.

Centrale rol voor de bok

Net als bij de Elfde van de Elfde-vieringen in het zuiden van ons land en in steden als Keulen in Duitsland, spelen ook in Oldenzaal rituelen een grote rol. Met het verbranden van de bok op dinsdagavond wordt in de Boeskoolstad sinds jaar en dag het carnaval op symbolische wijze afgesloten. Die bok luidt nu op de Elfde van de Elfde het carnavalsseizoen ook in. Hugo Segerink: “We beginnen maandagmorgen om kwart voor elf met een bokprocessie, waarbij de bok de Marktstraat wordt binnengedragen.”

icon_main_info_white_glyph

Met 47-11 naar Köln

Omdat Oldenzaal tot vorig jaar geen Elfde van de Elfde-traditie kende, trokken veel carnavalisten op 11 november, al dan niet in georganiseerd verband, naar Keulen. Op een gegeven moment leidde dat zelfs tot de oprichting van een heuse vereniging met de ietwat cryptische naam 47-11. Bij nader inzien niet zo’n vreemde benaming omdat Köln de stad is van de wereldberoemde ‘eau de cologne’ 4711. De carnavaleske naam verwijst bovendien naar de bus van straatorkest Stroatensemble uit Oldenzaal waarmee de vereniging elk jaar afreist naar Keulen. Die bus heeft 37 zitplaatsen. Inderdaad: 47-11.

Startsein om 11.11 uur precies

De bok is volgens Hugo Segerink het symbool van het carnaval in noordoost Twente, dat inmiddels het predicaat immaterieel cultureel erfgoed is toegekend. Dit wordt maandag officieel bekrachtigd met de ondertekening van een convenant. Als dan om 11.11 uur precies door burgemeester Patrick Welman het startsein is gegeven voor het carnavalsseizoen, is het met de officiële plichtplegingen gedaan en kan het feest losbarsten.

Feest op straat en in kroegen

Dat feest zal zich voor een deel afspelen in de Marktstraat rond de twee podia, maar zal zich ongetwijfeld ook verplaatsen naar de horecagelegenheden in de binnenstad, waar kan worden deelgenomen aan een ‘Elf Kroegentocht’. Hugo Segerink:”Het is van kwart voor elf tot half negen ’s avonds feest in de straten en de kroegen. En daarna is er ook nog een afterparty door de echte volhouders.”

Audiofragment
11e van de 11e update | Hugo Segers
Maandag is het zover

Niet meer naar Keulen

Hugo Segerink heeft goede hoopt dat de Twentse Elfde van de Elfde ook echt een Twentse carnavalstraditie wordt. De organisatoren hebben daarom de afgelopen maanden ook een rondgang gemaakt langs ruim 40 carnavalsverenigingen in noordoost Twente. Op basis daarvan verwacht Segerink maandag wel zo’n 1500 tot 2000 carnavalisten. “De Elfde van de Elfde is voor heel Twente, maar carnavalisten uit de Achterhoek of Salland zijn natuurlijk ook welkom.” Wat Segerink betreft hoeven de Twentse carnavalsvierders ook niet meer naar Keulen. “Die rit kunnen ze zich besparen.”

Voor meer info over het programma op 11 november, zie www.twentse11evd11e.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.