Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Losser koestert haar zelfstandigheid: ‘Geen fusie van Enschede en Losser!’

Lies ter haar
Lies ter Haar, Burgerforum Losser
Beeld: Twente FM

Een fusie van Enschede en Losser? De gemeenteraad van Losser peinst er niet over. Raadsbreed is vanavond, dinsdag 12 november, de motie van Burgerforum Losser onderschreven waarin aangegeven wordt dat de gemeente geen aanleiding ziet voor een herindeling en over voldoende bestuurskracht beschikt om toekomstige uitdagingen zelfstandig aan te gaan. Een brief van die strekking is tijdens de raadsvergadering al verstuurd naar het gemeentebestuur van Enschede.

De gemeente Losser wil haar zelfstandigheid behouden en staat niet open voor een samengaan met Enschede, en laat dat luid en duidelijk weten.

Vanavond stemming in Enschede

“In Enschede is gisteren een motie ingediend door D66 over fusieplannen met omringende gemeenten en deze is in de raadsvergadering bij de begrotingsbehandeling besproken. Vanavond gaat daarover gestemd worden”, geeft Lies ter Haar van Burgerforum Losser aan.
De uitslag van de stemming in Enschede is nog niet bekend, maar duidelijk is al wel hoe de vlag in de gemeente Losser erbij staat.

Enschedese fusieplannen

Dat er in Enschede fusieplannen leven is niet zo vreemd. Enschede kampt al jaren met een dalend inwonertal en is qua aantal inwoners inmiddels gezakt naar de 16e gemeente van Nederland. “Die dalende tendens zet zich door. Als de gemeenten Haaksbergen, Losser en Enschede zouden fuseren zou dat een stijging naar plek 9 betekenen. Zou Hengelo zich ook nog aansluiten dat zou deze fusiegemeente qua inwonertal de 5e gemeente van Nederland worden. Dat lijkt Enschede wel wat; dat is goed voor de lobbykracht, en zorgt voor meer invloed”, aldus Ter Haar.

“In de motie spreekt de raad van Enschede zich uit bereid te zijn om de komende tijd met de omringende gemeenten op basis van gelijkwaardigheid te kijken of gekomen kan worden tot een fusie. De Enschede raad draagt het college op een serieuze poging te doen om te kijken in hoeverre omringende gemeenten bereid zijn om te komen tot een fusiegemeente waar Enschede onderdeel van is.”

“Als raad willen we het duidelijke, niet mis te verstane signaal afgeven dat dit wat ons betreft niet aan de orde is.”

In Losser wordt hier nogal van opgekeken, meldt Ter Haar. “Als raad willen we het duidelijke, niet mis te verstane signaal afgeven dat dit wat ons betreft niet aan de orde is. Wij koesteren onze zelfstandigheid.”

“Bestuurlijk en financieel gezien is er rust en staat Losser er goed voor.”

Zwaar weer

Ter Haar: “Losser heeft jaren geleden, financieel en bestuurlijk gezien, in heel zwaar weer gezeten en we hebben er hard voor gewerkt hier uit te komen. En dat is goed gelukt. Bestuurlijk en financieel gezien is er rust en staat Losser er goed voor, ook in verhouding tot andere gemeenten. De wijze waarop wij bijvoorbeeld het sociaal domein hebben ingericht is zelfs een voorbeeld voor andere gemeenten. Eerder proefden wij al pogingen om tot een fusie te komen, maar we zijn hier altijd stellig in geweest. Losser moet zelfstandig blijven, dat kúnnen we en dat wíllen we.”

Hoofdelijke stemming

Kortom, de Enschede motie over een gemeentelijke herindeling, waarbij onder andere de gemeente Losser zou worden betrokken is, voordat er ook maar een Enschedese uitnodiging de deur uit is, door de gemeente Losser al afgeschoten.

Burgemeester en wethouders staan achter de motie en met een hoofdelijke stemming van alle raadsleden wordt het belang, dat de gemeente Losser hecht aan haar zelfstandigheid, nog eens onderstreept.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.