Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tubbergen en Dinkelland bieden helpende hand aan jongeren met schuldproblemen: ‘Zodat ze weer kans op mooie toekomst hebben’

Hilde Berning Everlo
Hilde Berning-Everlo, wethouder gemeente Tubbergen
Beeld: Gemeente Tubbergen

Jongeren die niet weten hoe ze uit hun schulden moeten komen, kunnen daarvoor in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen hulp vragen. De gemeenten zijn trajecten gestart, waarbij jongeren tussen de 18 en 27 jaar, met schuldproblemen, intensief begeleid worden, schuldenvrij worden en kunnen werken aan hun toekomst.

“Het probleem is klein wat het aantal jongeren betreft, maar groot als je kijkt naar de impact en de hoogte van de schulden”, zegt Hilde Berning-Everlo, wethouder van de gemeente Tubbergen, in de ochtendshow van Twente FM.

Audiofragment
Jongeren uit de schulden, in de maatschappij | Hilde Berning
Teveel jongeren worden in hun toekomstperspectief belemmerd door schuldenproblematiek. Hierdoor verliezen zij de regie op hun ontwikkeling en leven ze met zorgen in plaats van ambities.

Het gaat om jongeren, die buiten de reguliere schuldhulpverlening vallen, alsnog uit de schulden te helpen. “Die jongeren komen niet in aanmerking voor de reguliere schuldhulpverlening, omdat ze òf onvoldoende inkomen hebben, òf omdat het risico van terugval hoog is”, legt Berning-Everlo uit.

Gemeente koopt schulden af

De gemeenten zetten daarom de aanpak van het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) in om deze jongeren te ondersteunen. “De gemeente koopt de schulden van de jongeren af, en dat zorgt direct voor overzicht en zorgt ook voor rust voor de jongeren, die dan niet meer met allerlei schuldeisers van doen hebben. Voor hen is het ook een voordeel dat ze niet alleen maar aan het werk hoeven om die schulden af te betalen.”

“Jongeren stoppen met school en gaan vaak onder hun niveau aan het werk, tegen een minimaal inkomen.”

Langere termijn

“Aan het werk om hun schulden af te betalen lijkt een mooie oplossing, maar wat je ziet is dat de jongeren dan stoppen met school en vaak onder hun niveau aan het werk gaan, tegen een heel minimaal inkomen.” Op de langere termijn is dat niet iets wat de gemeente wil. Jongeren die meedoen aan dit traject worden heel intensief begeleid, zodat ze niet terugvallen, door kunnen gaan met school of terug kunnen naar school, en toch schuldenvrij worden. “Zodat ze weer kans op een mooie toekomst hebben.”

Jongeren actief benaderen

Een aantal jongeren met schuldproblemen is bij de gemeente bekend. “We kunnen hen op verschillende manieren tegenkomen. Via de Stadsbank, of doordat ze stoppen met school of op een andere manier vastlopen”, geeft de wethouder aan. “We proberen hen ook actief te benaderen. Ik hoop van harte dat jongeren zich ook zelf melden. Of hun ouders die dit horen en denken dat dit een oplossing zou kunnen zijn voor hun zoon of dochter. Meld je bij loket de Schakel! Dan gaan we samen kijken of de jongere hieraan deel kan nemen en zo een mooie nieuwe stap kan maken.”

Ook in Dinkelland

Wethouder Cel Severijn van de gemeente Dinkelland benadrukt eveneens het belang van deze aanpak: “Het is van essentieel belang dat we jongeren actief ondersteunen in het voorkomen en aanpakken van (beginnende) financiële zorgen. Met onze deelname aan de JPF-methode willen we hen niet alleen de juiste tools bieden, maar hen ook ondersteunen, zodat ze met vertrouwen en een goede financiële basis hun toekomst tegemoet kunnen treden.”

icon_main_info_white_glyph

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen roepen jongeren die met (beginnende) geldzorgen kampen op om hulp te zoeken. Er zijn, naast de JPF-aanpak, verschillende middelen beschikbaar om deze jongeren te ondersteunen.

Jongeren kunnen zich hiervoor melden bij Schakel Dinkelland of Schakel Tubbergen, telefonisch bereikbaar via 0541-854401 of mail naar [email protected] of naar [email protected]
Het loket van Schakel in het gemeentehuis is op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur geopend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.