Verkeer
Stuur appje
Zoek

Noordoost Twente kleurt oranje in kader van campagne tegen geweld tegen vrouwen

Orange The World Tubbergen
In Tubbergen ontstak wethouder Hilde Berning-Everlo maandagavond symbolisch de oranje verlichting bij de kerk tegenover het gemeentehuis.
Beeld: Gemeente Tubbergen

Overal in noordoost Twente kleuren tot en met 10 december kerken en andere gebouwen oranje in het kader van de wereldwijde campagne Orange the World. Met deze campagne wordt ook in deze regio aandacht gevraagd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes. In de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal, die zich hebben aangesloten bij de campagne, wappert op verschillende gebouwen de Orange the world-vlag en worden tal van activiteiten georganiseerd.

In Tubbergen ontstak wethouder Hilde Berning-Everlo maandagavond symbolisch de oranje verlichting bij de kerk tegenover het gemeentehuis. De gemeente Tubbergen steunt al voor het vijfde jaar op rij de campagne Orange The World. Volgens de wethouder is het niet vanzelfsprekend dat iedere vrouw en ieder meisje recht heeft op een leven zonder geweld, ongeacht waar ze zich bevinden. “Veel geweld gebeurt achter gesloten deuren en daarom is het juist zo belangrijk om er over te praten. We zien dat de overgrote meerderheid van inwoners die met geweld te maken krijgt geen aangifte of melding doet, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Dat taboe willen we doorbreken.”

Onderwerp bespreekbaar maken

In de gemeente Dinkelland vraagt de gemeente aandacht voor geweld tegen vrouwen door het gemeentehuis in Denekamp oranje te verlichten. Wethouder Cel Severijn onderstreept de woorden van zijn collega in Tubbergen. “Wij werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen. Daarbij past geen discriminatie en geen huiselijk geweld. Met deze campagne willen we het onderwerp bespreekbaar maken. We zien namelijk dat de overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt geen aangifte of melding doet.”

Politie levert maatwerk

Net als in andere gemeenten wordt in Dinkelland nauw samengewerkt met de politie en organisaties zoals Veilig Thuis Twente. Mark Menzo, (waarnemend) wijkteamchef van de politie in de gemeente Dinkelland: “Als politie willen we een veilige thuissituatie voor iedereen. Vrouwen en meisjes kunnen altijd hulp vragen op het politiebureau, bij de wijkagent, of online via onze officiële social media accounts. Elke situatie is weer anders en dat betekent dat we meestal maatwerk moeten leveren. Veilig Thuis zorgt ervoor dat iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.”

icon_main_info_white_glyph

‘Veilig, overal en altijd’

In 2024 is het thema van de Orange the world-campagne in Nederland ‘Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide. Voor vragen of advies kan men contact opnemen met Veilig Thuis Twente. Telefonisch kan dat op 0800-2000. Voor meer informatie, zie: www.veiligthuistwente.nl.

“Praat erover. Dat is de eerste stap naar een oplossing.”

In de gemeente Losser kleurt ’t Lossers Hoes oranje en wappert de Orange the World-vlag in alle dorpskernen. De boodschap van het college van burgemeester en wethouders is daar: “Praat erover, alleen samen kunnen we geweld stoppen.” Wethouder Marian Oosterbroek: “Met deze campagne roepen wij álle inwoners op: merk je iets in je omgeving, of heb je er zelf mee te maken? Praat erover. Dat is de eerste stap naar een oplossing. Met de vlaggenactie in al onze dorpskernen maken we een krachtig statement: in de gemeente Losser zeggen we samen NEE tegen geweld."

Orange the world Losser
De boodschap van het college in Losser: ‘Praat erover, alleen samen kunnen we geweld stoppen.’
Beeld: Gemeente Losser

Gendergerelateerd geweld

Sangita Khadka uit Overdinkel is een van de inwoners van de gemeente Losser die zich actief inzet tegen gendergerelateerd geweld. "Als soroptimist wil ik mensen daar bewust van maken. Gendergerelateerd geweld is een groot probleem dat vaak verborgen blijft. Opgroeiend in Nepal zag ik hoe geweld vaak stil werd gehouden door angst en maatschappelijke normen. Dit heeft me gemotiveerd om me in te zetten voor verandering. Door workshops te geven, samen te werken met lokale leiders en campagnes te organiseren, wil ik het stilzwijgen doorbreken en bouwen aan een wereld waar iedereen zich veilig voelt en gehoord wordt."

Programma Oldenzaal

In Oldenzaal wordt tot en met 10 december de Plechelmusbasiliek oranje uitgelicht, als symbool van de opkomende zon en de hoop op een dag zonder geweld. Bij het stadhuis wappert de Orange the World-vlag. Bij de Bibliotheek is een leestafel met boeken over de campagne. Daar liggen ook ‘boekenleggers’ waarop een gedicht en een column van stadsdichter Geert Christenhusz zijn afgedrukt. In museum Het Palthe Huis is een expositie ingericht met “Verhalen uit het verleden”, die link hebben met de campagne tegen geweld tegen vrouwen.

Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.