Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad Oldenzaal in juni volgend jaar weer echt aan zet bij plannen nieuw stadhuis

Oude bibliotheek
Verhuizing van het Sociaal Plein naar de voormalige bibliotheek is onderdeel van het voorkeursscenario voor een kleiner, duurzaam en flexibel stadhuis.
Beeld: Redactie Twente FM

Waarschijnlijk in juni volgend jaar is de gemeenteraad van Oldenzaal weer echt aan zet om een besluit te nemen over het al dan niet doorzetten van de plannen voor een klein(er), duurzaam stadhuis met toekomstbestendige flexibele werkplekken. Dan, namelijk, ligt er naar verwachting een programma van eisen en een voorlopig ontwerp, waarvoor maandag tijdens de raadsvergadering een krediet van 5 ton beschikbaar werd gesteld. Net als tijdens het Politiek Forum werd van verschillende kanten beklemtoond dat het toekomstige stadhuis ‘functioneel en sober’, ‘praktisch en doelmatig’ en vooral ‘financieel verantwoord’ moet zijn.

Zwaarwegende bezwaren tegen het nu voorliggende voorkeursscenario voor een toekomstbestendig stadhuis waren er – behalve bij de fractie van Solidair Oldenzaal – tijdens de raadsvergadering niet meer. Dat scenario – waarvoor 16.1 miljoen is gereserveerd – voorziet in het afstoten van een vleugel van het huidige stadhuis en verduurzaming en ‘flexibeler’ maken van het overblijvende kleinere deel. Onderdeel van dit scenario is ook de verhuizing van het Sociaal Plein naar de nabijgelegen voormalige bibliotheek.

Gepasseerd station

Leon Lulofs (PvdA) wilde nog wel van de portefeuillehouder op dit dossier (burgemeester Welman) weten of er over dit laatste onderdeel toch niet nog te praten viel. Niet dus. ‘Dat station is gepasseerd’, liet Welman gedecideerd weten. Voor de fractie van Solidair Oldenzaal waren juist dit soort ‘stappen’, die intussen al zijn gezet op weg naar een toekomstbestendig stadhuis, reden om - als enige - tegen het beschikbaar stellen van het krediet van 5 ton te stemmen. Rutger Bouwman: “Nu gebeurt precies waar we al bang voor waren. We zijn in een kleine fuik gezwommen.”

Inwoners laten meepraten?

Die opstelling van de SO-fractie noopte portefeuillehouder Welman om voor de zoveelste keer te bezweren dat er van een ‘salami-tactiek’ door het college of het in een fuik laten zwemmen van de raad geen sprake is. “Wij komen nog een aantal keren bij u terug voor de definitieve besluitvorming.” SO-fractiegenoot Ruby Berger vond wel een willig oor bij de portefeuillehouder voor haar suggestie om de inwoners van Oldenzaal te laten meepraten over het nieuwe stadhuis. Bijvoorbeeld middels het Participatieplatform. Welman liet weten dat inwoners, die voor dienstverlening met de gemeente te maken hebben gevraagd kan worden wat ze verwachten van een nieuw stadhuis.

Prijsvraag een stap te ver

Maarten van der Waal (D66) ging intussen nog een stapje verder waar het ging om participatie van de burgers op dit, vooral vanwege de financiën, toch wel gevoelige dossier. Hij vroeg of er niet een prijsvraag kon worden uitgeschreven voor de invulling van de af te stoten vleugel van het huidige stadhuis. Dat was voor de portefeuillehouder duidelijk een stap te ver. Met gevoel voor understatement noemde hij het een ‘interessant idee’, waarop hij met het college nog wel wat wilde ‘kauwen’. Welman wilde overigens de invulling van de vleugel – waarvoor tijdens de raadsvergadering tussen de regels door opvallend vaak de term ‘stadshotel’ viel – graag overlaten aan ‘de markt’.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.