Verkeer
Stuur appje
Zoek

OM: soeverein uit Geesteren had zwaar explosief in zijn schuur

PHOTO 2024 09 27 08 07 22 1
Inval in Geesteren op 27 september in Geesteren
Beeld: 1Twente

Johan R. (62), de man uit Geesteren die verdacht wordt van deelname aan een soevereine terroristische organisatie, had een zwaar explosief in zijn schuur liggen. Dat vertelt de officier van justitie vandaag tijdens een voorbereidende rechtszitting. Naast de explosieven werd er bij R. thuis ook een kruisboog ontdekt.

Het strafproces tegen de leden van deze vermoedelijk extreemrechtse terroristische organisatie genaamd Common Law Netherlands Earth telt inmiddels negen verdachten, zes van hen komen uit Overijssel. Uit Deventer, Schalkhaar, Wijhe en Geesteren om precies te zijn.

Verdachten Johan R. (62) en Angela K. (59) uit Geesteren verschenen vandaag voor het eerst in het openbaar voor de rechter in deze terrorismezaak. De andere verdachten zaten al eerder in het beklaagdenbankje. Tijdens de vorige rechtszaak werd bekend dat de groep soevereinen plannen had om een moordaanslag te plegen op de burgemeester van Deventer.

De officier legt tijdens de voorbereidende zitting enkele belastende chats voor aan Geesternaar Johan R. Zo zou hij in onderschepte berichten gezegd hebben: "Als er een burgeroorlog komt, zoals die vieze vuile Jesse Klaver wil, dan hebben zij zogenaamd de wet aan hun zijde." Daarnaast zou Johan R. volgens justitie er geen moeite mee hebben gehad om "mensen met militaire precisie van het schaakbord te halen", zo blijkt uit de chats.

Volgens justitie wilden deze soevereinen – die zich verzamelden in chatgroepen zoals Common Law Netherlands Earth en de Volksraad – een einde maken aan de economische en politieke structuur van Nederland.

Ze wilden dit doen door volksjury's in te stellen en volkstribunalen en milities op te zetten. Om zo "de vijanden van het Nederlandse volk" te bestrijden, zo werd tijdens een eerdere rechtszaak gezegd. Elke groepering zou moeten worden geleid door lokale sheriffs. "Het was de bedoeling om bestuurders en ambtenaren aan te houden", aldus de officier van justitie.

“Ik heb het gevoel dat het OM denkt van: 'jij zat ook in dat appgroepje, dus jij bent ook lid van deze vermeende terroristische organisatie”

De verdachten die vandaag in de rechtbank verschenen, vormden volgens justitie een kleine, rechtsradicale stroming binnen het gedachtegoed van de soevereinen. Het dossier dat het Openbaar Ministerie tegen de verdachten heeft opgebouwd telt inmiddels ruim 2600 kantjes.

Rol van de sherrif

Hoewel justitie van mening is dat deze sheriffs – onder wie de Deventer hoofdverdachte Arjan van den B. (45) – de rol van leider van de lokale militie vervulden, ziet verdachte Angela K. uit Geesteren dat heel anders. "Het zijn vredesofficieren", zo laat ze weten via haar advocaat Dieuwke van den Broek.

“Johan R. is bereid om mensen met militaire precisie van het schaakbord te halen”

Volgens de vrouw uit Geesteren zijn deze zogenoemde sherrifs in het leven geroepen om de rust te bewaken in de soevereinenbeweging en -groepschats. "Zij bemiddelden als er gedoe was binnen de groep. Dat zijn absoluut geen mensen die normale burgers wat aan willen doen."

'Oud vuurwerk'

Advocaat Baris Kizilocak, die Johan R. bijstaat, vindt dat de term 'zwaar explosief' erg overdreven is. Volgens hem had zijn cliënt slechts wat "oud vuurwerk" in zijn schuur liggen. "Hij vertelde mij in onze gesprekken dat hij vroeger wel eens heeft gehandeld in dit vuurwerk", aldus de raadsman.

Daarnaast snapt de advocaat er helemaal niets van dat R. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie: "Johan heeft alleen maar incidenteel contact gehad met deze medeverdachten. De meeste van deze mensen kent hij helemaal niet. Hij kan dus helemaal geen taak en rol hebben gespeeld in deze organisatie."

'Erkent de Nederlandse overheid'

Ook wil de raadsman van R. kwijt dat het lariekoek is dat zijn cliënt de Nederlandse overheid niet zou erkennen: "Hij heeft alle gesprekken gevoerd, met de politie, met de reclassering en vandaag hier in de rechtbank. Betere voorbeelden van het erkennen van het systeem zijn er niet. Hij is in het afgelopen jaar twee keer veroordeeld door de strafrechter, dat hij daardoor af en toe een beetje kritisch is, kan ik mij wel voorstellen."

20240927 AGRI GEESTEREN 1
Lees ook
Grootschalige inval bij Geesterens bedrijf; dure sportwagens, motoren en zelfs biljart is meegenomen

Chatgroepen als bewijs

De advocaten van de verdachten vinden dat het Openbaar Ministerie veel te ver gaat om de groepschats als het grootste bewijsstuk op te voeren. Volgens hen zit er een heel groot verschil tussen actief iets ondernemen, en 'toevallig' in een groepsapp zitten. "Ik heb het gevoel dat het OM denkt van: 'Jij zat ook in dat appgroepje, dus jij bent ook lid van deze vermeende terroristische organisatie'", zo zegt een advocaat.

De volgende rechtszaak staat gepland voor begin maart 2025. Dit wordt een zogenoemde regiezitting. De verdediging kan op deze zitting de rechtbank vragen om aanvullende onderzoeken te doen in het proces. De Rotterdamse rechtbank hoopt de zaak volgend jaar september te kunnen behandelen. Deze inhoudelijke behandeling zal ruim anderhalve week in beslag nemen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.