Verkeer
Stuur appje
Zoek

Donorwet is een succes; steeds meer mensen doneren organen

Tom oostrom
Beeld: Tom Oostrom

Donoren en transplantaties zijn flink gestegen, sinds de invoering van de donorwet in 2020. Het percentage mensen, dat in het donorregister staat vermeld, is met veertig procent gestegen. Toch ziet de Nierstichting een kleine afname van nierdonaties van mensen die tijdens hun leven een nier afstaan, vertelt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, in de ochtendshow van Twente FM.

Het aantal mensen dat hun nier, lever, long of hart doneert is met veertig procent gestegen. Een positieve verandering, volgens directeur Oostrom "Wij kunnen nu echt zeggen dat de donorwet werkt, daar zijn wij als Nierstichting erg blij mee." Dat de donorwet werkt kun je vooral goed zien in Tubbergen, nergens anders in Overijssel zijn zo weinig mensen die tegen donatie van hun organen zijn. Maar 21 procent van de bewoners wil niet hun organen afstaan na overlijden, blijkt uit cijfers van het CBS; dit zijn afgerond 3600 mensen.

Audiofragment
Donoren en het aantal transplantaties weer zijn gestegen | Tom Oostrom, directeur Nierstichting
Van de Nederlandse bevolking staan nu 8,1 miljoen mensen geregistreerd als orgaandonor.

Wachtlijst

1066 mensen staan op de wachtlijst voor een donornier, deze wachttijd is rond de twee jaar en vier maanden. "Er worden nu meer en eerder mensen op de wachtrij gezet", zegt Oostrom. Het in een vroeg stadium nierfalen herkennen is cruciaal. "Het aantal mensen dat wij transplanteren, voordat zij in Dialyse gaan, neemt gelukkig toe", aldus Oostrom.

“Je kan prima leven met één nier”

Toch zijn er steeds minder mensen die hun nier doneren tijdens hun leven. "We zien een lichte afname van mensen die tijdens hun leven een nier afstaan. De stichting gaat hier meer aandacht aan besteden, want een nier van een levend persoon gaat wel twee keer langer mee", benadrukt Oostrom. Mensen kunnen goed leven met één gezonde nier, vertelt de directeur van de Nierstichting. "Voor een donatie word je streng gecontroleerd. Daaruit blijkt vaak dat je prima kunt leven met een nier minder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.