De ruim 9.000 Hengelose bloed- en plasmadonoren kunnen al enkele weken terecht op de nieuwe locatie van Sanquin aan de Prins Beatrixstraat 401, maar komende vrijdag wordt de bloedbank officieel geopend. Die handeling wordt verricht door burgemeester Sander Schelberg. Sinds begin dit jaar de Enschedese bloedbank dicht is, zijn Enschedeërs ook in Hengelo welkom.
De Hengelose locatie is gevestigd op de begane grond van het voormalige UWV-kantoor. Het pand is gerenoveerd en omgetoverd tot een circa honderd woningen tellend appartementencomplex. De bloedbank is gevestigd op de begane grond van dat complex.
Locatiemanager Jeannette Dekker is - uiteraard - enthousiast: “Deze nieuwe plek is heel mooi en vooral ook heel geschikt. We hebben veel ruimte om veel mensen tegelijk te verwelkomen. Parkeren kan gratis voor de deur en we zijn goed bereikbaar vanaf het Centraal Station.”
De vorige locatie, iets verderop aan de Prins Beatrixstraat 9, moest vorig jaar twee keer dicht. De eerste keer in april was er een privacyprobleem: doordat er een opening zat tussen wanden en plafonds bleven privégesprekken niet binnenskamers. In de zomermaanden was er vervolgens een lekkage. Nadat het dak was vervangen, konden de deuren eind september weer open.
Hengelo heeft nu ruim 9.000 bloed- en plasmadonoren die regelmatig bloed komen geven. De nieuwe locatie heeft ook ruimte voor nieuwe cliënten die willen bijdragen aan het redden van levens. “Mensen staan er niet vaak bij stil, maar één op de vier mensen in Nederland heeft ooit een bloedproduct nodig”, zegt Dekker. “En daarvoor zijn ze afhankelijk van de 2% Nederlanders die donor zijn. Zij zijn levensreddend voor duizenden patiënten per jaar. We hopen dan ook de komende tijd ook nieuwe donoren te mogen verwelkomen."
De Hengelose burgemeester Schelberg zal de opening verrichten met hulp van een patiënt en een bloeddonor. Zij zullen twee rode linten, die het belang van de vrijwillige bloeddonatie voor de gezondheid van de patiënt moeten verbeelden, aan elkaar verbinden.
De reden dat Sanquin overal in het land bloedbanken sluit is dat ziekenhuizen steeds minder bloed nodig hebben; ziekenhuizen zijn met name steeds beter geworden in bloedbesparende operaties.
De vestiging aan de Oosterstraat in Enschede is begin dit jaar gesloten. Wel staat er zo'n twintig keer per jaar een mobiele bloedbank aan de J.J. Van Deinselaan 22 in Enschede. In de mobiele bloedbank kun je wel bloed geven, maar geen plasma. Voor dat laatste zal men naar Hengelo moeten. Twente kent nog 3 andere vestigingen van Sanquin: in Oldenzaal, Almelo en Rijssen.