Twente FM regio kort zijn regionale korte berichten uit de gemeenten van Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Wierden en omgeving die u lokaal op de hoogte houden.
De gemeente Losser brengt de mogelijkheden voor nieuwe agrarische subsidies even onder de aandacht. Het vak van agrariër is tegenwoordig zeker niet makkelijk, waardoor iedere euro helpt.
Zo kunnen boeren sinds 10 februari ook een nieuwe weidegangsubsidie aanvragen. Wanneer koeien meer dan 2.500 uur per jaar in de wei staan, kan men tussen de 160 en 250 euro per hectare ontvangen. Weidegang verlaagt namelijk de stikstofuitstoot, wat gunstiger is voor het milieu. Naast deze subsidie is er vanaf maart ook een nieuwe KPI-regeling voor duurzaam boeren, evenals andere mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op: www.losser.nl
De gemeente Wierden vraagt inwoners om verdienstelijke gemeentegenoten op tijd te nomineren voor een lintje.
Voor een uitreiking bij de lintjesregen in 2026 is het belangrijk om deze nominaties voor 1 juni dit jaar in te dienen. Nominaties die later binnenkomen worden doorgeschoven naar het volgende jaar, zo waarschuwt de gemeente. De vroege nominatiedatum is nodig, omdat het beoordelen van de lintjes een uitgebreid proces is wat enkele maanden in beslag neemt. Algemene informatie over lintjes aanvragen staat op www.lintjes.nl, of neem contact op met Anneke Kobes via 0546-58 08 80.
Tubbergen was afgelopen jaar wederom één van de veiligste plekken van Nederland, en zeker van Twente. Dit blijkt uit de nieuwste criminaliteitscijfers die dinsdag door het CBS gepubliceerd zijn.
Landelijk waren er gemiddeld 45 misdaden per 1.000 inwoners, terwijl dit er in Tubbergen slechts 16,6 waren. De statistisch veiligste plek van het land was afgelopen jaar Bronckhorst, met 15,9 misdaden. De meeste Twentse gemeenten zitten ruim onder het landelijk gemiddelde, waardoor onze regio over het algemeen erg veilig is. Uitzonderingen zijn er ook; zo ligt het aantal misdaden in Enschede en Almelo flink boven het gemiddelde, met respectievelijk 58,9 en 53,8 per 1.000 inwoners.
Een onfortuinlijke val kan een flinke impact hebben op je leven. Daarom is het zeker voor oudere Oldenzalers goed om inzicht te krijgen op hun valrisico én om dit te verminderen.
Daarom houdt de gemeente op zaterdag 15 maart een testdag in Willemien aan de Wilhelminastraat. Van 10.00 tot 12.00 uur kan men het valrisico laten testen en tips krijgen om dit te verminderen. De testdag valpreventie, onder de noemer 'Ik Sta Sterk', past ook binnen het project BoesCool55+ om een gezonde leefstijl voor deze leeftijdsgroep te stimuleren.
De Bijenvereniging Losser-Oldenzaal en Groene Loper verstrekken weer gratis bloemenzaad om beide gemeenten nog wat fleuriger te maken.
Dit zorgt niet alleen voor een mooie aanblik, maar helpt ook nuttige insecten zoals de bijen. Wie een zonnig stukje grond van maximaal 100 vierkante meter beschikbaar wil stellen, kan tot en met 31 maart gratis zaad aanvragen via www.groenbezig.nl. Begin april ontvangt men dan bericht waar en wanneer het zaad op te halen is. Tevens ontvangt men dan een zaai-instructie voor de periode april tot en met mei.
NLDoet is weer in aantocht. Deze jaarlijkse vrijwilligersactiviteit wordt weer houden op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart. Er zijn inmiddels bijna 7.200 activiteiten aangemeld via www.nldoet.nl.
Doel is dat mensen op deze dagen eens proeven aan de diversiteit van vrijwilligerswerk in hun eigen omgeving. In Twente wordt overal druk gewerkt op deze dagen. Zo kan men deelnemen aan een natuurwerkochtend in Oldenzaal, een scoutinggebouw opknappen in Enschede, buurtmoeders assisteren in Enschede of bankjes timmeren rond een honkbalveld in Almelo. Kortom, er is voor iedereen wel iets leuks te vinden. Bekijk het totale aanbod op www.nldoet.nl
De gemeente Enschede wil de komende drie jaar het harddrugsgebruik in Enschede verminderen, zeker ook onder jongeren.
Dit is het uitgangspunt van het drugsbestrijdingsplan wat deze week aan de gemeenteraad gepresenteerd is. Naast dat de gemeente inzet op voorlichting op scholen, feesten en festivals wordt er ook een rioolwateronderzoek uitgevoerd. Dit moet dan inzicht geven in de hoeveelheid en soorten harddrugs die in Enschede gebruikt worden. Ook maakt dit het mogelijk om Enschede te vergelijken met andere gemeenten. Uiteraard zal dit onderzoek ook ná de voorlichting uitgevoerd worden om zo te kijken of dit een merkbaar effect had.