Menstruatiearmoede treft in Nederland ongeveer één op de acht vrouwen. Voor hen zijn tampons of maandverband onbetaalbaar vanwege een te laag inkomen of de gestegen kosten voor levensonderhoud. Om aandacht te vragen voor dit verborgen probleem in hun woonplaats zijn de Hengelose raadsleden Abby Gomez (GroenLinks) en Seviye van Wier-Koca (Lokaal Hengelo Anders) in de week voorafgaande aan Internationale Menstruatiedag een inzamelingsactie gestart. Ze willen met name jonge meiden een hart onder de riem te steken.
'Menstruatiearmoede is een verborgen probleem dat direct invloed heeft op het dagelijks leven en de kansen van jonge meiden”, zegt Abby Gomez, raadslid van GroenLinks in Hengelo. “We willen niet alleen producten inzamelen, maar ook het gesprek op gang brengen over structurele oplossingen in de stad."
De inzamelactie loopt van 21 tot en met 27 mei. Inwoners van Hengelo kunnen in die periode menstruatieproducten doneren bij verschillende inzamelpunten in de stad. Skillz Jongerenwerk zorgt voor de verspreiding van de ingezamelde producten onder jongeren die deze het hardst nodig hebben.
De actie is nog maar net begonnen of de eerste donaties stromen binnen. Raadslid Van Wier-Koca, die ook een kapsalon in het centrum heeft, is er blij mee en ziet hoe betrokken de inwoners zijn: “In mijn salon bereik ik veel mensen en het is mooi om te zien hoe graag ze willen bijdragen.”
Internationale Menstruatiedag, dit jaar op woensdag 28 mei, staat wereldwijd in het teken van bewustwording rond menstruatie en de obstakels waar vrouwen en meisjes mee te maken hebben. “Ons doel is om het taboe te doorbreken en de toegang tot menstruatieproducten te verbeteren”, zegt Gomez. “Meer uitgiftepunten in Hengelo zou echt een structurele oplossing zijn.”
Hengelo telt momenteel maar vier zogeheten Menstruatie Uitgifte Punten (MUP’s) bij verschillende organisaties en instellingen. Volgens het landelijke Armoedefonds zouden dat er, gezien het inwonertal van ruim 82.000, minstens zestien moeten zijn – één per 5.000 inwoners. Naast deze officiële punten delen sommige basisscholen en organisaties zoals de Voedselbank ook producten uit, maar dat is onvoldoende.
Lees verder onder de afbeelding.
Hengelo loopt niet bepaald voorop wat dit betreft. In Rotterdam zijn op alle basis- en middelbare scholen menstruatieproducten beschikbaar, dankzij samenwerking met het Armoedefonds en de gemeente. Gomez hoopt dat ook Hengelo deze richting op gaat: “Als je vanwege menstruatie niet naar school of werk kunt, beïnvloedt dat je kansen en dus je toekomst.”
Van Wier-Koca diende in 2022 al eens schriftelijke vragen (pdf) in bij het college van B en W over het gratis verstrekken van menstruatieproducten aan minima. Het college noemde het idee toen sympathiek en beloofde te onderzoeken wat mogelijk is. “Menstruatie is geen keuze en menstruatieproducten zijn geen luxe, maar een basisbehoefte”, benadrukte het college toen.
De gemeenteraad heeft begin dit jaar het nieuwe beleidsplan ‘Blik op Morgen’ (pdf) vastgesteld. Daarin staat hoe de stad zorgt voor gelijke kansen voor iedereen en wil bijdragen aan bestaanszekerheid van inwoners. Armoedebestrijding komt uitvoerig aan bod in het plan, ook is er aandacht voor menstruatiearmoede. De gemeente zegt dit jaar nog samen met het Armoedefonds te onderzoeken of en op welke wijze er ondersteuning geboden kan worden aan inwoners die met menstruatiearmoede te maken hebben. Later dit jaar moet daarover meer duidelijkheid zijn.
* Hengelo staat op de website van het Armoedefonds nog niet vermeld als gemeente waar het mee samenwerkt (peildatum 23/5)
Van Wier-Koca is blij dat het onderwerp opnieuw op de kaart staat en is meegenomen in het uitvoeringsplan. Het Hengelose raadslid zegt nog te overwegen om bij de behandeling van de zomernota in juli een motie in te dienen samen met GroenLinks voor de aanpak van menstruatiearmoede in Hengelo. "Een structurele oplossing zou écht geweldig zijn."
Wil je bijdragen aan de actie? Doneer dan menstruatieproducten bij een van de inzamelpunten in Hengelo. Ook is er een crowdfundactie gestart:
Inzamelpunten:
Hands for Hair – Brinkstraat 20-22
Skillz Jongerenwerk – Mozartlaan 161
Mooijman Training & Coaching – Buitenweg 27
Donderdag 22 mei werden de twee raadsleden geïnterviewd in 1Twente Vandaag: