Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente FM regio kort

Twente FM regio kort zijn regionale korte berichten uit de gemeenten van Dinkelland, Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Wierden en omgeving die u lokaal op de hoogte houden.

SWTD houdt bijeenkomst

Stichting Welzijn Tubbergen-Dinkelland houdt op dinsdag 17 juni weer een 'Kijkje in de Keuken'. Dit zijn bijeenkomsten gericht op organisaties en vrijwilligers die onder meer werkzaam zijn op het gebied van armoede. Door kennis te delen moet iedereen nog beter op elkaar ingespeeld zijn.

Deze keer krijgen zij een uitleg over de verjaardagsbox Tubbergen, en een veiligheidscoach geeft uitleg over het thema ondermijning. De avond duurt van 18.45 tot 20.30 uur en wordt gehouden bij basisschool Kadoes in Albergen. Aanmelding kan via www.swtd.nl

Oproep tot meer respect

Burgemeester John Joosten van Dinkelland maakt zich zorgen over het toenemende onfatsoen. In zijn nieuwste column geeft de burgemeester aan dat respect tweerichtingsverkeer is, maar dat de samenleving helaas de verkeerde kant op gaat op dit vlak. Zo is er minder respect voor hulpverleners en gezagsdragers; zelfs de brandweer en ambulancemedewerkers kunnen niet altijd goed hun werk doen.

Ook bij de gemeente signaleert men meer agressie en kortere lontjes. De burgemeester benadrukt dat ook de ambtenaren gewoon inwoners zijn en dat ze samen het liefst altijd hulpvaardig willen zijn. Maar soms is iets gewoon een 'nee', omdat ook de gemeente vast zit aan wettelijke kaders. Net als iedereen is ook de burgemeester wel eens boos en gefrustreerd, gevoelens die men ook zeker uit mag spreken. Maar wat hij niet tolereert is intimidatie en agressie; iederéén verdient respect, zo benadrukt hij.

Pas op voor inbraak

Deze dagen genieten veel mensen van een lang weekend weg met Hemelvaart. Wie van huis gaat, doet er goed aan om alles af te sluiten met deugdelijk hang- en sluitwerk. Zorg er ook voor dat de woning 's avonds bewoond lijkt, door het gebruik van verlichting op een tijdschakelaar.

Helaas ziet de politie jaarlijks inbraakpieken rond dit soort momenten, omdat mensen meer van huis zijn. Ziet u iets verdachts in de buurt, zoals rondsluipende mensen? U mag bij het vermoeden van een inbraak altijd 112 bellen, zo benadrukt de politie.

Heat Action Day

Komende maandag 2 juni wordt voor het eerst in Nederland de Heat Action Day gehouden. Deze dag staat in het teken van de grote risico's van hitte, ook wel de sluipmoordenaar van klimaatverandering genoemd. Door klimaatverandering is het wereldwijd steeds warmer, wat ook op lokaal niveau te merken is. Gemeenten in de regio schenken hier aandacht aan, zoals Hengelo. Dit was in 2022 de warmste stad van het land.

De gemeente werkt momenteel aan een hitteprotocol om inwoners goed te beschermen tegen de gezondheidsrisico's van aanhoudend warm weer. Zo kunnen de gevolgen voor kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid dodelijk zijn. Maandag wordt onder meer door Wijkracht voorlichting gegeven aan mensen die in de Wijkhuysen komen rond dit thema.

Enschede strijdbaar tegen windturbines

De gemeente Enschede heeft een officieel bezwaar ingediend tegen het besluit van de Provincie Overijssel om vier windturbines in de Zuid-Eschmarke toe te staan. Deze zouden dan komen nabij het Natura 2000-gebied Aamsveen. De gemeente is van mening dat de Provincie zo handelt in strijd met de lokale en provinciale democratie.

De gemeenteraad van Enschede heeft namelijk meermaals uitgesproken pas besluiten te nemen over windturbines wanneer er duidelijke landelijke milieunormen zijn vastgesteld. Dit omdat er bij inwoners oor zorgen zijn over gezondheidsrisico's van windmolens. De Provincie Overijssel is dan ook willens en wetens op ramkoers gegaan, zo vat wethouder Niels van den Berg samen. De gemeente hoopt nu dat een juridisch traject alsnog de plaatsing tegen kan houden. Enschede zoekt ook samenwerking met andere gemeenten die vergelijkbare druk ervaren van de Provincie Overijssel.

Waterhubs in gebruik genomen

In Enschede zijn woensdag de eerste vier circulaire waterhubs in gebruik genomen. Een waterhub vangt regenwater, grondwater en oppervlaktewater op. Dit wordt dan door de gemeente gebruikt voor onder meer het besproeien van sportvelden en onderhoud aan de openbare ruimte. De opening werd door de gemeente en het Waterschap Vechtstromen verricht bij één van deze hubs, de Stokhorstvijver.

Het om hier meer water vast te houden werd een extra stuw aangelegd aan het einde van de vijver. Hierdoor kan men ruim 3.500 kubieke meter water extra aanspreken voor drogere periodes. Bij een flinke regenbui is dit ook weer snel aangevuld. De hubs helpen om in te spelen op weersextremen die we door klimaatverandering vaker gaan zien. Het is dan ook belangrijk om de balans te vinden tussen te veel en te weinig water.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.