Alsnog schadevergoeding boeren Dinkelrivier Dinkel (Foto: Léon de Man)
Van de redactie | 22-07-2019
LOSSER / DINKELLAND - Twintig boeren langs het stroomgebied van de Dinkel in de gemeenten Losser en Dinkelland krijgen alsnog een schadevergoeding voor overstromingen in de periode 2010 t/m 2015.

Dat is het resultaat van een evaluatie over die periode, waarbinnen meerdere keren grote overstromingen plaatsvonden, waardoor oogsten verloren gingen.

In 2000 werd na jarenlange onderhandelingen een akkoord gesloten tussen de boeren (LTO Noord), Waterschap Vechtstromen, de gemeente Losser, provincie Overijssel, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In eerste instantie was er sprake van een eenmalige schadevergoeding van 10.000 euro, maar er werd ook afgesproken dat er vijfjaarlijks zou worden bekeken of de in de voorliggende periode geleden schade hoger zou liggen dan het peiljaar 2000.

Omdat dat voor de periode 2010 t/m 2015 het geval is, komt er dus opnieuw een schadevergoeding beschikbaar ter hoogte van hetzelfde bedrag.

Volgend jaar wordt opnieuw de schade van de daaropvolgende periode geëvalueerd. Maar het is niet de verwachting dat er nog een vergoeding komt. Tot 2017 waren er nog wel enkele overstromingen, maar daarna was er juist sprake van droogte.
Volg ons