Morgenster klaar voor nieuwe normaalDe Morgenster (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 09-05-2020
WIERDEN - Basisschool De Morgenster is klaar voor het ‘nieuwe normaal’.

Maandag 11 mei kunnen de eerste leerlingen komen voor hun hele dag school. Deze week werden de leerlingen ingedeeld in groepen, werden roosters gemaakt en voorzorgsmaatregelen genomen.
Directeur Irma Roelofs vertelt hoe de school het ‘nieuwe normaal’ werkbaar maakt.

“Na het bericht dat de scholen weer gedeeltelijk open gaan, hebben we als team van de Morgenster weer onze mouwen opgestroopt en zijn deze week in werkgroepen enthousiast aan de slag gegaan om deze aanpak ook goed weg te zetten. Het was een hele klus, maar we dachten wederom in mogelijkheden.”

De school aan de Kruizemunthof telt 290 leerlingen, verdeeld over twaalf groepen. Vanaf 11 mei wordt hele dagen les gegeven aan halve groepen leerlingen.
De groepsindeling hebben de ouders al in de meivakantie ontvangen.

De leerlingen krijgen twee of drie hele dagen les per week en krijgen voor de andere dagen huiswerk mee. Het huiswerk moet de volgende schooldag weer worden meegenomen.
Op de dagen dat de kinderen naar school gaan nemen ze een lunch mee voor tussen de middag en eten/drinken voor in de pauze. In de pauze zijn er vaste groepjes leerlingen die tegelijk pauze houden.

Leerlingen wordt verzocht lopend of per fiets naar school te komen. Als leerlingen gebracht worden met de auto, dan wordt er afscheid genomen in de auto.
Bij alle in- en uitgangen van het plein staan leerkrachten; ouders gaan niet mee het plein op.

De kinderen spelen voor schooltijd niet op het plein, maar gaan gelijk naar binnen op de voor die leerlingen afgesproken tijd.
De leerlingen uit de kleutergroepen verzamelen zich op de afgesproken plek bij de leerkracht, die dan met de hele groep naar binnen gaat. Ook aan het eind van de lesdag is het uitgaan van de school gereguleerd om de verkeersstroom zoveel mogelijk te spreiden.

Omdat de school het fysieke contact tussen leerkracht en leerling zoveel mogelijk wil beperken, wordt verzocht om met name de kleuters makkelijk te openen bakjes en bekers mee te geven, kleding zonder lastige knopen en ritsen, makkelijke schoenen, en te zorgen voor kant en klaar fruit. 

Jarig zijn is voor leerlingen vaak één van de hoogtepunten van de schooltijd. In deze periode wordt in de klas wel aandacht besteed aan de jarige, maar mag er niet getrakteerd worden, dit omdat ouders niet op school of op het plein mogen komen.
Willen ouders toch iets melden bij de leerkracht dan kan dat via de mail of door het kind een briefje mee te geven.

Bij De Morgenster is alles geregeld om de komende weken zo goed en coronavrij mogelijk te laten verlopen. Het team van De Morgenster ziet uit naar de komende week, als leerkrachten en leerlingen elkaar terug zien.
Een lange ‘vakantie’ wil directeur Irma Roelofs van basisschool De Morgenster de achterliggende periode niet noemen. “Toen het bericht kwam dat de scholen dicht moesten, zijn we als team bij elkaar gekomen en hebben het thuisonderwijs vol enthousiasme en denkend in mogelijkheden op de kaart gezet en daar ben ik trots op. Dat hebben de collega's erg goed gedaan en ook door ouders en kinderen is dit geweldig opgepakt!”

Landelijk wordt er gesproken over achterstanden, maar Roelofs praat liever over de ‘nieuwe beginsituatie’.
“Er is zeker geleerd door de kinderen: rekenen, spelling, taal, lezen. En leerlingen hebben deze periode ook andere dingen geleerd, zoals zelfstandig werken en plannen van de lesstof. Ik verwacht dat kinderen gegroeid zijn in hun ontwikkeling. Kinderen gaan door met zich te ontwikkelen, ook in deze situatie.”

“Ook als leerkrachten hebben we geleerd. We waren flexibel, dachten in mogelijkheden. Op ICT-gebied onder andere hadden we de zaken heel snel op orde. In de normale situatie was dat denk ik niet zo snel gebeurd.”
Roelofs ziet deze nieuwe beginsituatie dan ook met vertrouwen tegemoet: “We zijn positief gestemd.”
UITGELICHT Krekkers: nieuwe trainer en Topdivisie 
UITGELICHT Inbraken in Geesteren 
25-05-2020 Juventa'12 naar zaterdagcompetitie 
  Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt Beluister het bijbehorende geluidsfragment uit Iets gemist!?
  Bolscher: 'Geen afzetlint en stickers' 
  Politie betrapt inbrekers 
  Geesterse Molen zamelt kleding in 
  Vragen over veiligheid N343 Weerselo 
  Nieuwe doorsteek Luttermolen nodig 
  SDC 12 zoekt goed doel voor oud tenue 
24-05-2020 Twee inbraken Geesteren 
  Oldenzaalse raad vergadert weer live 
  CDA wil opheldering afvalwaterinjectie Beluister het bijbehorende geluidsfragment uit Iets gemist!?
  Twente krijgt 'heatmap' voor drukte 
  Bond start met lokale voorstellingen 
  Auto uit de bocht Oldenzaal 
  Auto ramt lantaarnpaal Wierden 
  EDlive: inschrijving Noaberquiz open Beluister het bijbehorende geluidsfragment uit Iets gemist!?
  Aanleg fietspad Manderveen vordert 
  Nieuwe Intercity passeert Oldenzaal