Vier Nordhornse bizons vinden nieuwe heimat in SachsenDat valt nog niet mee; een bosbizon in een aanhanger krijgen. (Foto: Wilfried Jürges)
Van de redactie | 09-07-2020
NORDHORN – Jolon, Julius, Juni en Jana zijn verhuisd. De bosbizons gingen van Tierpark Nordhorn naar een natuurgebied in Sachsen.

De vier bizons die naar Sachsen zijn vertrokken, zijn in 2019 in Tierpark Nordhorn geboren.
Het gaat goed met de bizons in Tierpark Nordhorn. Zó goed dat de dieren noodgedwongen moesten verhuizen.

“Er is te weinig plek in de dierentuin en bovendien moeten we inteelt zien te voorkomen,” vertelt directeur Nils Kramer. “Daarom is gezocht naar een nieuwe locaties voor onze bizons.”

Dat is Wildpark Connewitz geworden waar de bizons de beschermde natuurvlakte aan de Cospudener See gaan beweiden (vlakbij Markkleeberg), naast sikaherten en verschillende schapenrassen.

De verhuizing ging lang niet gemakkelijk en vergde veel voorbereiding. Bizons wandelen immers niet zomaar een aanhanger in. De dierenarts moest de dieren een kalmeringsmiddel toedienen middels een blaaspijltje. Zo konden ze wat ontspannener aan hun reis beginnen. Wel moesten ze nog worden voorzien van oormerken en een bloedtest ondergaan.
Ook bizons moeten worden voorzien van een oormerk. (Foto: Franz Frieling)

Eenmaal op de nieuwe locatie gearriveerd, verlieten de bizons (elk 300 kilo zwaar) voorzichtig hun reisverblijf. De grote, groene weiden lonkten echter en al snel waren ze alle vier de aanhanger uit en de weide in.
“We hopen nu dat onze vier bizons zich thuis gaan voelen in Sachsen en dat ze daar gaan bijdragen aan de instandhouding van hun soort,” besluit Kramer.

In Tierpark Nordhorn zijn dit jaar al twee bosbizonkalfjes geboren; vrouwtjes. Ze hebben nog hun lichtbruine ‘kindervacht’ en zijn dagelijks te bewonderen in de dierentuin.
In Tierpark Nordhorn zijn in 2020 al twee bizonkalfjes geboren. (Foto: Franz Frieling)
Volg ons