Zeldzame ‘Bambi’ geboren in Tierpark NordhornSikahertje Korona is de jongste bewoner van de dierentuin in Nordhorn. (Foto: Franz Frieling)
Van de redactie | 14-07-2020
EUREGIO – De ooievaar heeft een wel heel bijzondere baby gebracht in Tierpark Nordhorn, namelijk een sika-hertje. Het is voor het eerst dat een hertje van deze ernstig bedreigde diersoort in een dierentuin ter wereld komt. 

Zaterdag was het moment waar de dierverzorgers van de Nordhornse dierentuin naar uit hadden gekeken: ‘Bambi’ kwam ter wereld. Het kalfje beseft het niet, maar is belangrijk voor het in stand houden van de diersoort.

Sikaherten staan op de rode lijst van het IUCN en zijn in het wild al uitgestorven. Dat komt door illegale jacht en door verstoring van zijn leefgebied. 
De dieren zijn alleen nog achter de hekken van drie Vietnamese natuurparken te vinden. Ook leeft nog een handvol in een paar dierentuinen in Europa en Noord-Amerika. Vandaar dat er een EEP is opgericht, een Europees fokprogramma zodat het voortbestaan van de diersoort internationaal gecoördineerd kan worden.

Het liefst zouden ze de sikaherten weer in hun natuurlijk omgeving uitzetten, maar dat is toekomstmuziek. Dan moet eerst het leefgebied hersteld worden. Bovendien moeten ze beschermd worden tegen stropers en jagers. 
Het sikahert en zijn moeder zijn voor iedereen te bewonderen in het Tierpark. (Foto: Franz Frieling)

Korona 

Sika-herten hebben een draagtijd van 7 maanden. De naam was snel gevonden. “Alle dieren die dit jaar in Tierpark Nordhorn geboren worden, krijgen een naam die met een k begint,” vertelt directeur Nils Kramer. “Maar als je corona met een k schrijft, is het heel toepasselijk voor nu. Korona dus. De coronacrisis heeft de dierentuin namelijk hard getroffen, maar we zijn ontzettend blij met alle steun die we hebben gekregen. Voor ons is de geboorte van dit sika-kalfje het teken dat positiviteit altijd terecht is, hoe slecht de omstandigheden ook zijn. Dat geldt zowel voor deze bedreigde diersoort als voor de dierentuin. Dankzij het kalf associëren we corona nu ook met iets positiefs.”

Lievelingen

De Vietnamese sika-herten wonen sinds vorig voorjaar in de Nordhornse dierentuin en zijn sindsdien een van de lievelingsdieren van heel veel bezoekers. Ze zijn mooi (het is de enige hertensoort die altijd gevlekt blijft), nieuwsgierig en ze laten zich graai aaien. 

Sikahertje Korona is de jongste bewoner van de dierentuin in Nordhorn. (Foto: Franz Frieling)

Volg ons