Van de redactie | 30-09-2020
TWENTE - Bij Brandweer Twente staat de gehele maand oktober weer in het teken van brandpreventie. Alle brandweerregio’s besteden samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting deze maand extra veel aandacht aan brandpreventie met de campagne ‘Rookmelders redden levens’. Zij hopen hiermee het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. 

“Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “De giftige rook bij brand is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen drie minuten ontstaan, mede door het meubilair, zoals je dat in de meeste woningen ziet. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Als je ligt te slapen is een rookmelder écht het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten, als je slaapt ruik je namelijk niets. Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig was.”

Wettelijke verplichting

Per 1 juli 2022 is het voor alle woningen in Nederland verplicht om op elke etage, in de gang of in de hal, een rookmelder te plaatsen. Wevers: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben.”

Twentse campagne

Brandweer Twente voert dit jaar een onlinecampagne, deze bevat veel informatie over rookmelders en ervaringsverhalen. 
'Rookmelders redden levens' is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken. De Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer
Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars kwamen met het initiatief om zodoende het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken. Welke rookmelders goed zijn en hoe deze te plaatsen zijn is te lezen op: rookmelders.nl.
Volg ons