Van de redactie | 11-11-2020
ENTER - De archeologische opgravingen naar Huis De Berghorst in Enter zijn gestart. De voorbereiding van de tweede fase van nieuwbouwwijk De Berghorst in Enter is in volle gang, maar voordat er bouwwerkzaamheden plaatsvinden is het eerst tijd voor onderzoek naar het huis waarnaar de wijk is vernoemd: Huis De Berghorst.

Toen in 2006 de plannen voor een nieuwbouwwijk in het noorden van Enter werden gemaakt, is al archeologisch onderzoek gedaan naar de locatie van het herenhuis.
Huis De Berghorst viel buiten het plangebied van de eerste fase van het nieuwbouwproject en daarom is toen geen verder onderzoek naar het herenhuis gedaan. Nu de ontwikkeling van de tweede fase van start gaat, is archeologisch onderzoek naar eventuele waardevolle resten noodzakelijk.

Begonnen met veldwerk

Vorige week is een team van archeologen begonnen met het veldwerk. De aankomende weken gaan de archeologen in de grond op zoek naar meer informatie over het Huis De Berghorst dat waarschijnlijk dateert uit 1621. Tijdens een vooronderzoek zijn onder de resten van het herenhuis grondsporen gevonden van een ouder huis of boerenerf met daaromheen een greppel. Dit oudere erf lag deels onder het herenhuis en deels ten zuiden daarvan met aan de oostzijde nog meer greppels.

Het veldonderzoek richt zich ook op dat erf. De archeologische werkzaamheden zijn naar verwachting over vier weken afgerond en hebben verder geen invloed op de planning van de nieuwbouwwijk.
Volg ons