Zunakaas nu Erkend StreekproductDide en Dirk ter Haar van Zunakaas (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 25-08-2020
WIERDEN - Dide en Dirk ter Haar begonnen vier jaar geleden met het maken van kaas op hun eigen boerderij in Zuna in Wierden, aan de Regge. Zunakaas, een ambachtelijk streekproduct, met als belangrijkste grondstof melk van de eigen koeien.

Inmiddels draagt Zunakaas het landelijk keurmerk Erkend Streekproduct.
::aleenonline::
Een streekproduct moet aan diverse voorwaarden voldoen voordat het dit keurmerk mag dragen, vertelt Dirk ter Haar.
“Zo’n product moet onder andere grotendeels bereid zijn met grondstoffen en hulpstoffen uit de streek. In ons geval: waar komt de melk vandaan en komt het voedsel voor de koeien ook uit deze streek? Er wordt ook gekeken naar wat je bijdraagt aan biodiversiteit en in hoeverre je open staat voor kennisdeling en educatie.”
Met Zunakaas werd aan alle voorwaarden voldaan.

De familie Ter Haar is inmiddels een jaar of vier bezig met het maken van boerenkaas. “We hebben een melkveehouderij: zwarte, roodbonte en bruine koeien. Je verzorgt je koeien zo goed mogelijk. Maar het geleverde product, de melk, gaat zo in de vrachtwagen weg. Toen er steeds meer aandacht kwam voor lokaal bereid voedsel besloten we te bekijken of we zelf ook iets met een deel van de melk zouden kunnen doen.”

Dide ter Haar vatte de koe daadwerkelijk bij de horens: zij zette zich aan het maken van kaas. “Mooi werk, ook een uitdaging, met name het verfijnen van het product.”
In het bereidingsproces van de boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt. “De melk is al naar gelang het seizoen anders en dat heeft ook weer invloed op de bereiding van de kaas. Kaas in de winter smaakt anders dan kaas in mei.”

Vele soorten kaas liggen inmiddels in het boerenwinkeltje op het erf aan de Smalendijk 4 en bij diverse verkooppunten. Van jong tot belegen, van Zunaasch Kruidentuintje tot Zunasche Heide. Elke kaas is uniek, want elke kaas wordt met de hand geschept, gecoat, gekeerd en verzorgd.
De kaas valt in de smaak. “Welke kaas het meest verkocht wordt? Dat wisselt per seizoen. Veel vraag is er naar onze naturel kaas, en onze belegen en oude kaas.”

Dide en Dirk werken met veel plezier in de kaasmakerij. “Zo’n vijftien procent van de melk van onze koeien wordt hier op het erf gebruikt voor de kaas. Daar hebben we schik aan. Je bent met een eigen product bezig, je ziet wat je maakt en dat geeft voldoening. Net als de reacties van de mensen. Het is onze passie geworden.”
Lachend: “Maar je moet er niet van uitgaan dat je hierdoor binnenloopt.”

En nu heeft Zunakaas het landelijk keurmerk Erkend Streekproduct gekregen. “Een bijzonder stukje waardering. Daarmee wordt, zonder dat we het uit hoeven te leggen, duidelijk gemaakt dat we bezig zijn met een eerlijk product, gemaakt op onze boerderij, met aandacht voor de omgeving. We zijn er heel blij mee.”
Volg ons