Missiewerker Inge Kuiphuis: ‘In Twente kunnen we meer doen voor Guatemala’Missiewerker Inge Kuiphuis bij de Pancratiusparochie in Geesteren (Foto: Maurits Olde Olthof)
Van de redactie | 07-10-2020
Inge Kuiphuis is missiewerker in Guatemala en sinds enkele maanden weer thuis in Geesteren. Haar vertrek naar Guatemala is vanwege de coronaperikelen nog niet mogelijk. Haar werk in Latijns-Amerika doet ze met steun van onder andere de Pancratiusparochie in de gemeente Tubbergen. 

 
Sinds augustus 2015 werkt ze in Guatemala. De interesse voor verschillende culturen en andere landen had ze al. Ze werd missiewerker omdat ze zich in wil zetten tegen onrecht en armoede. Haar studie Internationale Ontwikkeling sloot goed aan bij deze baan.
“Voor missiewerker hoef je geen speciale opleiding te volgen. Het belangrijkste is dat je je kan vinden in sociale waarden van het Christendom: menselijke waardigheid, algemeen welzijn, rechtvaardigheid en solidariteit.”

Inge werkt voor de landarbeidersorganisatie MTC. Ze wordt betaald door de Week van de Nederlandse Missionaris. “Mijn rol is vooral om het werk van MTC zichtbaar te maken door het bijhouden van de website, facebook, het maken van getuigenissen, nieuwsbrieven.” Ze werkt daarbij samen met jongeren en vrouwen om campagnes uit te voeren. “In voorgaande jaren maakten we  ook radioprogramma´s. Daarnaast werken we met veel andere organisaties samen, zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal.”  
“Wat ik vanuit Guatemala naar Nederland breng zijn verhalen over het leven daar,  informatie over de omstandigheden waarin producten worden gemaakt die we in Nederland gebruiken, maar ook heel veel dankbaarheid voor hoe goed ik het heb in het leven.”


“Vanuit Twente kunnen we meer doen dan we misschien op het eerste gezicht zouden denken. Je kan je bijvoorbeeld afvragen onder welke omstandigheden de producten worden gemaakt die we kopen en aan politici vragen beter beleid te maken zodat de producten die we kopen onder menswaardige omstandigheden worden gemaakt. Iets wat we ook kunnen doen is een organisaties als MTC steunen. Dit jaar hebben we met de parochie en MTC een projectvoorstel ingediend bij de Vastenactie waar we geld voor inzamelen. Hiermee gaat MTC iets doen tegen geweld tegen vrouwen, en krijgen jongeren en vrouwen een vakopleiding.”
 
Volg ons