Joosten: Samenwerking erg belangrijkBurgemeester John Joosten (Foto: Dewi Wender)
Door: Jenny ter Maat | 30-12-2020
DINKELLAND – De eerste keer dat burgemeester John Joosten van de GGD een telefoontje kreeg dat een inwoner in zijn gemeente besmet was met het coronavirus, zal hij nooit vergeten. In coronatijd ontwikkelde hij ook een nieuwe hobby, hij ging schilderen. Twente FM ging in gesprek met de burgemeester van Dinkelland.

Nieuwe initiatieven

Ook in Dinkelland beheersten de perikelen rond corona het afgelopen jaar. “Ik ben geen burgemeester geworden om dingen te gaan verbieden. Ik zoek liever naar wat mogelijk is, wat wel kan. Dingen verbieden is minder leuk, maar in dit geval wel noodzakelijk.” Hij zag in zijn gemeente juist door corona nieuwe initiatieven ontstaan, bij bedrijven, maar ook binnen de gemeenschap om er voor elkaar te zijn.

Teststraat

In Denekamp werd een teststraat ingericht. “IK was er wel bij, ben ook in de teststraat geweest, maar ik hoefde niet getest. Daar was tot op heden geen aanleiding voor.”

Samenwerking

Belangrijk vindt Joosten de samenwerking met noabergemeente Nordhorn.
Zo is de Duitse gemeente vertegenwoordigd tijdens de Dodenherdenking in Nederland, en gaat een afvaardiging van Dinkelland op 8 mei naar Nordhorn voor de herdenking daar. Joosten: “Herdenkingen die we allebei respecteren. Ook om er bewust van te zijn dat je zoiets nooit meer wilt.”

Cultuurroute

Dit jaar gingen ook de werkzaamheden voor de realisatie van de cultuurroute van start. De gemeenten Dinkelland en Nordhorn hebben een gezamenlijke Europese subsidie gekregen met als doel ‘mensen samenbrengen’. De cultuurroute moet bezienswaardigheden aan beide kanten van de grens verbinden. Daarvoor werd dit jaar het fietspad langs het kanaal verbreed.
Tijdens de aanleg daarvan kwam er kritiek op het aangelegde betonpad. “Je zag op foto’s een betonpad dat bovenop een stukje grond leek te liggen. Nu het af is zie je dat het mooi is geworden, gelijkvloers, een verbreding van de fietspadmogelijkheid daar."

Nieuwe hobby

Burgemeester John Joosten trad in coronatijd in de voetsporen van zijn vader. “Dit jaar verliep anders dan andere jaren; ik kreeg in de avonduren meer tijd. Ik ben gaan schilderen, een hobby die ik overgenomen heb van mijn vader. Hij was vroeger een begenadigd schilder. Ik vind het heel ontspannend.”

Versoepeling

Wat Joosten betreft worden in 2021 de eerste stappen naar versoepeling van de coronamaatregelen gezet: “Ik hoop dat we in het nieuwe jaar weer terug kunnen naar het oude normaal.”
Volg ons