Adopteer een paard! Steun manege SPG ’t Leijerweerd! manege SPG Leijerweerd (Foto: Seval Özdemir)
Van de redactie | 10-04-2020
ENTER - Adopteer een paard! Dat is de oproep die Herman ter Harmsel, voorzitter van de stichting Paardrijden voor Gehandicapten ’t Leijerweerd, doet.

Gewoonlijk is het een drukke bedoening op dit terrein. Maar het coronavirus heeft de manege en dagopvang in het buitengebied van Enter compleet lamgelegd. De manege in het buitengebied van Enter is prachtig gelegen.

Normaal komen hier wekelijks zo’n tweehonderd mensen met een beperking om paard te rijden.

Van hen bezoeken ook enkele tientallen de dagopvang. Naast Hans Busger op Vollenbroek, beheerder van de manege, zijn er dagelijks tien tot vijftien vrijwilligers.

Zij begeleiden de deelnemers op hun paardrijritjes, verzorgen de paarden, maken de stallen schoon, harken de rijbak aan.

Al vanaf 16 maart, toen de eerste coronamaatregelen afgekondigd werden, is de manage en dagopvang gesloten.

“Dat was een klap, voor de deelnemers, hun ouders en voor de stichting”, zegt Ter Harmsel. “Veel van onze deelnemers begrijpen niet waarom ze nu niet naar de manege mogen. Het paardrijden is iets wat in hun systeem zit en waar ze naar uitkijken. Ze missen het paard en hun les. In het begin kregen we ook veel telefoontjes van ouders met de vraag of hun kind niet even langs mocht komen, het paard even zien, bepaalde werkzaamheden kon doen. Maar het zijn kinderen die extra kwetsbaar zijn, we kunnen het risico niet nemen.” De twintig paarden worden nu verzorgd door Busger op Vollenbroek en twee of drie vrijwilligers per dag.

De stichting mist ook de inkomsten. “De dagbesteding wordt per uur gedeclareerd. De contributie valt weg. Er komt nu niets binnen. Maar de paarden eten gewoon door en de kosten gaan ook door”, vertelt Ter Harmsel. De manege is zeker tot 1 juni gesloten. Om de zorgelijke financiële situatie het hoofd te bieden heeft het bestuur een sponsoractie in het leven heeft geroepen. “We vragen particulieren en bedrijven een van onze paarden te adopteren voor een bepaalde tijd, zodat het behoud en onderhoud van het paard gegarandeerd is."

Een paard kan geadopteerd worden vanaf elk bedrag. Je kunt zelfs kiezen welk paard je wilt adopteren. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de stichting via e-mail: info@leijerweerd.nl “We hopen op begrip, hulp, medeleven en vanuit de ondernemers financiële ondersteuning en wellicht ook particulieren die met kleinere bedragen hun medeleven willen tonen. Daarnaast hopen we allemaal dat we zo snel mogelijk onze deelnemers weer kunnen herenigen met onze paarden.”
Meer info: www.leijerweerd.nl
UITGELICHT Bond start met lokale voorstellingen 
UITGELICHT Krekkers: nieuwe trainer en Topdivisie 
UITGELICHT Inbraken in Geesteren 
25-05-2020 Vragen over veiligheid N343 Weerselo 
  Nieuwe doorsteek Luttermolen nodig 
  SDC 12 zoekt goed doel voor oud tenue 
24-05-2020 Twee inbraken Geesteren 
  Oldenzaalse raad vergadert weer live 
  CDA wil opheldering afvalwaterinjectie 
  Twente krijgt 'heatmap' voor drukte 
  Auto uit de bocht Oldenzaal 
  Auto ramt lantaarnpaal Wierden 
  EDlive: inschrijving Noaberquiz open 
  Aanleg fietspad Manderveen vordert 
  Nieuwe Intercity passeert Oldenzaal 
23-05-2020 Weerselose markt gaat weer open 
  Massale inzet brandweer in De Lutte 
  Voertuig uit verkeer gehaald 
  Brand De Lutte (update) 
  Grote brand bij Auto Wessel De Lutte