Verkeer
Stuur appje
Zoek

1Twente Tweta's

Elke Twentse gemeente beschikt over een rode elektrische bakfiets genaamd het “Rode Stalen Ros”. De Tweta's gaan met de fiets als ambassadeurs de gemeente in om op een duurzame wijze de Twentse taal en cultuur verder te brengen. De bak is gevuld met Twents taal- en cultuurmateriaal.De bakfiets kan door bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, bedrijven, verenigingen en verzorgingstehuizen in de gemeente worden gereserveerd. Voor gebruik bij burgerschapslessen, open dagen, tijdens de streektaalmaand of voor activiteiten tijdens dagbesteding etc. Reserveren kan via [email protected]

1 T Carnavalsoptocht Oldenzaal 240211 123552 023310
Beeld: Frank Bemthuis / 1Twente

Tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht verzorgden de omroepen 1Twente en Twente FM een live-radiouitzending vanuit Oldenzaal. Beide omroepen werden vertegenwoordigd in de optocht door de feestelijk uitgedoste elektrische bakfietsen om daarmee onze Twentse taal te promoten. Op de fietsen onze Tweta's, de Twentse streektaalambassadeurs, die van alles in hun dorp of stad doen om het Twents onder de aandacht te brengen en om de Twentse taal over te dragen.

1 T TWVI carnaval2024 flyer front v2 1
Beeld: 1Twente

De Tweta's bezorgen u de Twentse taal' tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal. Op zondag 11 februari vanaf 12.30 uur kunt u de Tweta's in de optocht als bezorgers zien rijden op hun rode bakfiets. Zorg dat u erbij bent!

Twentse bakfietsen klaar om vijftig Tweta's te vervoeren

Het Twentse Tweta-project kent een vliegende start. Liefst vijftig Twentenaren uit de hele regio hebben zich aangemeld als taal- en cultuurambassadeur voor Twente. De ambassadeurs krijgen de beschikking over een hippe elektrische bakfiets die dienst doet als mobiel taal- en cultuurinstituut.

  • Ee070978 a68f 4e74 9f69 6ebdd5bfd5af
    Foto1) Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van erfgoed op de Tweta-bakfiets tijdens de startdag van LEADER Overijssel. Foto2) Het Twentse Stalen Ros waarmee de ambassadeurs de boer opgaan.
    Beeld: Maarten Bomans
  • IMG 6819
    Foto1) Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van erfgoed op de Tweta-bakfiets tijdens de startdag van LEADER Overijssel. Foto2) Het Twentse Stalen Ros waarmee de ambassadeurs de boer opgaan.
    Beeld: Adrie Hemmink

Vijftien mobiele taalcentra

De vijftig nieuwbakken ambassadeurs hebben hun eerste bijeenkomst al gehad. Binnenkort komen ze weer bij elkaar om de taken te verdelen.

Inmiddels heeft het fietsenbedrijf Landewé alle vijftien fietsen klaargemaakt. Er staan er drie op de redactie in Enschede. De fietsen zijn bestickerd en worden ingericht als mobiel taalcentrum. Ze krijgen ook allemaal een tracker tegen diefstal.

Het is nog niet bekend wanneer ze in de veertien Twentse gemeenten en in het Duitse grensgebied worden gestald.

1Twente gaat op zoek ambassadeurs voor de Twentse taal en cultuur. Tweta’s, zoals wij ze noemen en we zoeken er één in elke Twentse gemeente! En ook een in Duitsland.

Wij vinden het belangrijk dat “Twents voor iedereen” is. Daarom gaan wij nog meer aandacht geven aan onze prachtige streektaal en Twentse cultuur. Dit doen samen met de Tweta’s door een regio dekkend Twents taal- en cultuurnetwerk op te zetten.

Een Tweta gaat goodwill kweken voor de Twentse taal en cultuur en verzorgt jaarlijks meerdere activiteiten die te maken hebben met de Twentse taal en plaatselijke cultuur. Dit doen we met online content en activiteiten in de lokale gemeenschap. Daarnaast ‘bouwt’ elke Tweta in zijn of haar gemeente een lokaal netwerk van vrijwilligers.

Om dit goed te doen, krijgt elke Tweta mediatraining waarin je leert om zelf leuke items te verzinnen, online content te maken en deze content goed te presenteren. Elke Tweta kan gebruik maken van het ‘Rode Stalen Ros’ Dit is een elektrische bakfiets die wordt ingericht als rijdend taal- en cultuurinstituut, zodat je overal waar je komt gebruik kan maken van alle middelen die je van ons krijgt.

Heb jij dit gelezen en ben je enthousiast dan ben jij de ambassadeur die wij zoeken! Misschien ken je wel iemand waar dit echt een leuke uitdaging voor is, stuur dan deze link door! Mocht je een andere bijdragen willen leveren, dan kan dat altijd. Je kunt je aanmelden tot 30 augustus 2023.